Autko do 6 tyś.

11 Sty 2015, 17:42

Witam,

Szukam auta którym będę dojeżdżał do pracy i na uczelnie ( 25km codziennie ) raz w miesiącu jakaś dłuższa trasa tj 100km ( może zdarzyć się że auto będzie używane częściej niż mi się wydaje ) . Preferuje kombi lecz nie jest to jakiś priorytet. Kwota +/- 6Tyś.

Wpadło mi w oko :
http://bamarko.com.pl/pojazd/15978/opel ... jowy-2002r ( już kiedyś u nich kupowałem auto , bez jakiś większych niespodzianek )

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ( tutaj najbardziej jestem na tak , kombi )

[link do oferty na Olx wygasł]

Pozdrawiam
Calidus
Nowicjusz

Auto: ASTRA H

11 Sty 2015, 18:06

W Mareii albo mi się wydaje albo obydwoje przednich drzwi mają inny odcień lakieru.
Passat B5 za 6-7k to nic dobrego..
W przypadku Corsy popraw link bo coś nie działa.

I w Twoim przypadku diesel to troche kiepski pomysł,lepiej rozejrzeć sie za czymś zagazowanym.

Kilka propozycji ode mnie:
[link do oferty na Olx wygasł] - negocjuj cene.
[link do oferty na Olx wygasł] - wiem że stary ale to już powoli klasyk.
[link do oferty na Olx wygasł] - mój faworyt.
[link do oferty na Olx wygasł] - auto kolegi,kiedyś już wrzucałem na forum.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Sty 2015, 19:44

Barol napisał(a):W Mareii albo mi się wydaje albo obydwoje przednich drzwi mają inny odcień lakieru.
Passat B5 za 6-7k to nic dobrego..
W przypadku Corsy popraw link bo coś nie działa.

I w Twoim przypadku diesel to troche kiepski pomysł,lepiej rozejrzeć sie za czymś zagazowanym.

Kilka propozycji ode mnie:
[link do oferty na Olx wygasł] - negocjuj cene.
[link do oferty na Olx wygasł] - wiem że stary ale to już powoli klasyk.
[link do oferty na Olx wygasł] - mój faworyt.
[link do oferty na Olx wygasł] - auto kolegi,kiedyś już wrzucałem na forum.

Jak kwotowo wygląda sprawa dobrego Passata B5?
Nubire miałem w sedanie niestety się rozbiła ( wiec tutaj chciałbym już cos innego ).
Calidus
Nowicjusz

11 Sty 2015, 20:06

Calidus napisał(a):Jak kwotowo wygląda sprawa dobrego Passata B5?

Nie ma czegoś takiego jak "dobry Passat B5" :mrgreen: Aby nie pozostać gołosłownym, na niekorzyść Passata przemawia:

- trudność w kupnie zadbanego egzemplarza, z oryginalnym przebiegiem, bezwypadkowego
- awaryjne i kosztowne w wymianie zawieszenie
- nieekonomiczne jednostki napędowe (benzyna), awaryjne diesele (pomijając muła jakim jest 1.9 TDI 90 KM)
- niekorzystny współczynnik ceny do jakości i faktycznej wartości

Więc jeśli nie chcesz bazować na polskiej ludowej mądrości, która niezmiennie od trzydziestu lat chwali niemieckie auta mimo, że czasy niezawodnych W123, W124 czy Passata B3 już dawno minęły - kup coś innego. W tej kwocie może Mazda 626 przed FL albo Peugeot 406 przed FL?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

11 Sty 2015, 20:15

Wybij sobie z głowy Corsę 1.0 bo dużo pali, nie jedzie a i bez awaryjność pozostawia do życzenia.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

11 Sty 2015, 20:42

Killaz napisał(a):
Calidus napisał(a):Jak kwotowo wygląda sprawa dobrego Passata B5?

Nie ma czegoś takiego jak "dobry Passat B5" :mrgreen: Aby nie pozostać gołosłownym, na niekorzyść Passata przemawia:

- trudność w kupnie zadbanego egzemplarza, z oryginalnym przebiegiem, bezwypadkowego
- nieekonomiczne jednostki napędowe (benzyna), awaryjne diesele (pomijając muła jakim jest 1.9 TDI 90 KM)

Więc jeśli nie chcesz bazować na polskiej ludowej mądrości, która niezmiennie od trzydziestu lat chwali niemieckie auta mimo, że czasy niezawodnych W123, W124 czy Passata B3 już dawno minęły - kup coś innego. W tej kwocie może Mazda 626 przed FL albo Peugeot 406 przed FL?

OO bardzo mi sie spodobała Mazda , ale jeżeli odpada Corsa to zostańmy tylko przy autach segmentu kombi.

[link do oferty na Allegro wygasł] może ta ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Calidus
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia cee’d - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomiczną wersją silnikową jest 1,6 CRDi o mocy 136 KM. Według danych producenta tak skonfigurowany samochód spala średnio 4,4 l/100 km (w trybie miejskim jest to 5,1 l/100 km, natomiast w trasie wynik ...

11 Sty 2015, 21:14

Ode mnie Mondeo Mk2, szukaj w górnej granicy cenowej a będzie zadbany, nawet trochę droższego i negocjuj. Tu jak i w Maździe zabezpieczenie antykorozyjne wskazane :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Sty 2015, 21:29

Jeszcze taka o : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mondeo miałem okazje jezdzić jak najbardziej mi pasuje , szukałem na śląsku ale ciężko znaleźć coś zadbanego.
Calidus
Nowicjusz

11 Sty 2015, 22:19

Same trupy wkleiłeś.. tylko ta zielona 626 wygląda ładnie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

11 Sty 2015, 22:28

Tu masz ładne Mondeo. Mogło dostać w tył bo klapa od Mk1.
Koniu
Forumowicz VIP

11 Sty 2015, 22:44

Koniu napisał(a):Tu masz ładne Mondeo. Mogło dostać w tył bo klapa od Mk1.

Podjadę w środę zobaczyć , tylnia klapa może być dobrą zaczepką do zbicia ceny.

Bardzo chętnie zobaczę jeszcze jakieś propozycje.
Calidus
Nowicjusz

11 Sty 2015, 22:46

Calidus napisał(a):tylnia klapa może być dobrą zaczepką do zbicia ceny.
Powiedz żeby 500zł zszedł- liczę klapę i zabezpieczenie antykorozyjne. Ogólnie jeszcze widzę że obwodki wokół halogenu brak- 20zł. Ogólnie auto ładne, dobrze wyposażone, jak w dobrym stanie to nie ma co też wybrzydzać z tym zbijaniem ceny :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

11 Sty 2015, 22:52

Na handlarzy z Poręby radzę uważać :yes:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

11 Sty 2015, 22:55

Kolejne linki ode mnie:
Barol
Awatar użytkownika

11 Sty 2015, 23:07

Killaz napisał(a):

Ofert sprzedaży Passatów jest bardzo dużo i gwarantuje Ci, ze można kupić dobry egzemplarz, nie płacąc zaporowych pieniędzy. Ofert Passatów jest bardzo dużo, dlatego łatwo trafić na nie warty uwagi egzemplarz, ale gdyby wziąć pod uwagę właśnie ilość ogłoszeń i ilość aut, które z tych ogłoszeń są warte zakupu i przeliczyć to procentowo, to pewnie wyszedł by podobny procent, aut wart uwagi, jak u konkurentów, których sprzedaję się po prostu mniej.
Druga kwestia, awaryjne Diesle? Pierwsze słyszę, aby 1.9 był awaryjny. Co jedynie zajeżdżony egzemplarz może być awaryjny, ale silnik w dobrym stanie, nie sprawa problemów. Wiem to z własnego doświadczenia z tymi autami.
Kolejna sprawa- awaryjne zawieszenie. To też nie prawda, co jedynie można stwierdzić, ze nie najlepiej znosi Polskie dziury. Zamienniki z średniej półki cenowej, potrafią zapewnić akceptowalną wytrzymałość, bo fakt, oryginalne części są dość drogie.
Ciekawy jestem, ile miałeś passatów, bądź innych aut z grupy VAG, ze takie wnioski wysunęłaś?

Ze swojej strony polecam też Mazde 626. Niektóre części mogą być droższe, od części konkrencyjnych aut za tą gotówkę, ale ni tak jest to dobra propozycja.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI