Siema! Przymierzam się do zakupu pierwszego auta, jeździłem do tej pory tylko Oplem Zafirą 1.9 w dieslu (długo), Audi A3 1.6 w benzynie (kilka tygodni). Sprawa wygląda również tak, że jestem osobą niepełnosprawną na protezie kończyny dolnej... Mam PJ od 3 lat, niby zdane na automacie - ale od zdania egzaminu poruszam się wyłącznie manualami, a w takim budżecie automata raczej nie kupię (policjanci raczej bezproblemowo podchodzą przy kontroli no i od czasu zdania prawka nie miałem żadnego wypadku/stłuczki/mandatu więc proszę mnie nie moralizować, że jeżdżę trochę 'niezgodnie' z prawem
![OK :ok:]()
)
Do benzyny nie byłem przekonany, ale od kilku tygodniu jeżdżę A3 i w sumie nie jest taka zła, wkurza mnie tylko, że ciężko wyczuć mi protezą gaz
![Zakłopotany :oops:]()
przez co muszę sprzęgło trochę męczyć przy ruszaniu by nie rwał się tak, przy dieslu tego problemu nie mam. Ale jak już benzyna to tylko z LPG. Mam tylko dość sporych aut jak Zafira, bardzo niekomfortowo jeździ mi się w mieście takimi autami.
Auto używane byłoby na dojazdy do roboty (~20km w jedną stronę), raz/dwa do roku wyjazd w dłuższą trasę. Więc trasa 67%/ miasto 33%.
Moje typy:
Opel Astra 1.8H z LPG
A3 1.9TDI (?)
Pozdrawiam i liczę na pomoc!