Auto do 30-35 tys. zł. Oszczędny hatchback

03 Lip 2016, 15:48

Siemka
Na wstępie dodam, że na autach nie znam się praktycznie wcale, więc tym bardziej proszę o Waszą pomoc dotyczącą wyboru.
Chcielibyśmy zmienić naszą leciwą madzię 6 bo niestety jak wiadomo z racji wieku coraz bardziej uwidaczniają się na niej ślady użytkowania. Auto będzie dla żony, która pracuję jako doradca finansowy co drugi dzień, więc robi znaczące ilości km. Często jest tak, że przejedzie kilka km. i trzeba się zatrzymać, piszę to dlatego aby wykluczyć Diesla.
Wiadomo Mazda jest większym autem, co za tym idzie ciężej zaparkować kobiecie, żona często narzeka na ograniczoną widoczność z tyłu przy parkowaniu, więc dlatego rozglądamy się za hatchbackiem, który będzie jak na hatchbacka przestronnyi wygodny, oprócz tego jak pisałem żona jest doradcą finansowym, więc fajnie by było jeśli auto było w miarę oszczędne, ale też nie jakiś muł, bierzemy pod uwagę ewentualnie założenie instalacji LPG, ale też nie każde silniki dobrze to znoszą, więc przy poleceniu Waszych propozycji prosiłbym wziąć to pod uwagę.
Trudno dobrze trafić, ale chcielibyśmy auto o silniku jak najmniej awaryjnym i stosunkowo tanich częściach zamiennych, czy też dużym wyborem zamienników.
To najważniejsze cechy na których najbardziej nam zależy.
Chciałbym prosić o wyrozumiałość i podziękować za ewentualne odpowiedzi.
kuku07
Nowicjusz

Auto: Mazda 6
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

03 Lip 2016, 18:41

Honda Civic VIII 1.8
Fiat Bravo 1.4 T-jet
Kia ceed / hyundai i30 1.6
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

03 Lip 2016, 21:10

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Mogę prosić jeszcze o odpowiedź jak w tych autach wygląda temat założenia instalacji LPG i które silniki są odpowiednie pod instalacje ???
kuku07
Nowicjusz

03 Lip 2016, 22:49

Wszystkie nadają się do gazu, natomiast w przypadku Hyundai i Kia trzeba unikać silników z oznaczeniem Gdi ( bezpośredni wtrysk paliwa) Te z oznaczeniem Mpi są dobre.
Do silników z bezpośrednim wtryskiem również założysz Lpg, ale będzie to dużo droższa inwestycja i raczej nieopłacalna.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

03 Lip 2016, 23:17

Dla mnie trochę dziwne są takie "podpowiedzi", bo co np. z Mazdą 3 BL? - już się nie nadaje? A Astra IV zła?

Ja bym na Twoim miejscu, jeśli ma to być kompakt, szukał jakiegoś w najlepszym stanie.
tomekdk

04 Lip 2016, 16:47

Witajcie ponownie
Nie chcę wyjśc na lenia, a że wczoraj miałem troszkę wolnego czasu, więc postanowiłem go poświęcić na ogarnięcie po krótce modeli które Poleciliście.
Jeśli chodzi o Honde Civic, żonie bardzo się podoba, a to już pół sukcesu, nie wiem tylko jak to wygląda w praktyce, ale czytałem jakiś test, gdzie narzekano na cofanie, chodzi dokładnie o to, że przez ten spoiler jest ograniczona widoczność, a mimo wszystko chciałbym uniknąć otwierania drzwi i sprawdzania gdzie się cofa, a nie u każdego klienta na placu jest na tyle miejsca aby zawrócić, dlatego dla nas, a raczej żony jest to ważne, w końcu chodzi też o komfort.
Jeśli mowa o Mazdzie 3, to będąc użytkownikiem 6 wiem jak wygląda sprawa z korozją i czytając opinie o 3 też wielu kierowców na to narzeka głównie na tylniej klapie, wolałbym tego uniknąć, choć przyznam szczerze, że mamy Mazde 6 z 2002r. i oprócz korozji nadkoli, to nie mieliśmy nigdy problemu jeśli chodzi o sprawy mechaniczne, nigdy nas nie zawiodła, oprócz tego żona bardzo sobie zachwala komfort prowadzenia.
Fiata Bravo odpuszczę, ponieważ wogóle nam się nie widzi, do Astry Hyundaia i Kia jeszcze nie doszedłem, wpadło nam w oko jeszcze Renault Megane, ale też jeszcze nie zagłębiałem się w szczegóły.
kuku07
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Technologia, która wspiera koncentrację kierowcy
    Kierowcy firmowi pokonują najczęściej o wiele większe przebiegi od właścicieli samochodów prywatnych. Dlatego też częściej narażeni są na niebezpieczne sytuacje. Oto systemy, które dbają o bezpieczeństwo kierowcy. ...
    Uwaga rower
    Kiedy sezon rowerowy w pełni, warto wiedzieć parę rzeczy. Tym bardziej, że niektóre przepisy pozwalają rowerzystom na zbyt wiele, co naraża samego rowerzystę na niebezpieczeństwo. Ale to jest właśnie Polska - ci, którzy ...