Auto traci obroty na LPG(gaśnie)

30 Wrz 2013, 18:09

Witam.

Posiadam fiat palio weekend 1.6 99r. 100 KM. + LPG sekwencja wtrysk.

Auto już rok mi gaśnie. Byłem na wyregulowaniu u gazownika w lutym 2013 i stwierdził że wszystko ok choć nadal czasami gasnął. Termostat w w samochodzie był zepsuty ale jakoś tak sobie jeździłem przez lato. Ostatnio jednak przed zimą postanowiłem go wymienić. I teraz już w sumie ciągle gaśnie na wolnych obrotach. Czasem jednak jak już zgaśnie to dodaje gazu i silnik odżywa. W sumie może nie do końca gaśnie ale kontrolki już się świecą.

Gaśnie przy puszczeniu Gazu, naciśnięciu hamulca lub sprzęgła. Wtedy kiedy obroty nie są za wysokie. DZIEJE SIĘ TAK TYLKO NA LPG.

Wymieniłem: Cewkę zapłonową, filtry powietrza, 2 filtry gazu. Silnik Krokowy, Świece.

Problem jednak dalej występuje i już nie mam pomysłu co dalej zrobić. Mieliście podobny problem ?
frode
Obserwowany

Auto: Fiat Palio Weekend
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • 01 Paź 2013, 18:56

Uszczelka pod przepustnicą ale ja bym postawił na czujnik położenia wałka rozrządu.
    Na pewno na benzynie jest wzorowo..?
    Można jeszcze założyć,że jeśli tylko dzieje się to na lpg,to przyczyna leży w instalacji albo ... w zakłóceniach w obrębie dolotu powietrza. Na "gazie" jest na to bardziej czuły,a na benzynie w tym czasie może być jeszcze ok.
    Może masz dziurawe połączenie gumowe na opasce lub na jakim zgięciu. Wystarczy nieszczelność na tej grubej gumie co idzie od filtra powietrza do przepustnicy albo jakaś malutka dziurka w przewodzie od podciśnienia.
    Popatrz jeszcze na te wszystkie przewody pod maską.Ponaginaj i zobacz czy nie jest coś gdzieś spękane.
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna