Auto, zarobki, zagranica - laik.

13 Paź 2010, 18:26

Witam. Obecnie mieszkam zagranicą, zarabiam marne 1500 euro, a chciałbym zakupić auto na raty/kredyt. Zatrudniony jestem w Niemczech, meldunek mam w Polsce i w Niemczech. Nie wiem, czy dobrze słyszałem, ale auta tańsze są w Polsce? Nie będę się wypowiadał na ten temat, ponieważ kompletnie się w tym nie orientuję.
Idąc dalej tym tropem, owe auto chciałbym zakupić w PL, a zarejestrować w DE, dokładniej Monachium. Jak wygląda sprawa kredytu/rat? Jaki kredyt lub jakie auto będę mógł spokojnie kupić (przypominam, że w PL i za złotówki,a ja zarabiam w EURO, chociaż nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, ale pewnie ma) za tą moją wypłatę. (1500 euro)
Proszę o wyrozumiałość, dziękuję i pozdrawiam.
Trepov
Nowicjusz

Miejscowość: Monachium

13 Paź 2010, 21:19

Z jakiego chcesz kupić roku auto.

Jeżeli będziesz chciałe je przytargać z polski do niemiec czeka cię typizacja czy coś takiego co się nie opłaca ze starymi trupami.
Sprzedam Audi A6, 03', 2.5 TDI, Prywatnie, Od 4 lat w PL.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

13 Paź 2010, 22:04

1500euro to jest mało?To ile Ty chcesz zarabiać 30tys?Ja bym na Twoim miejscu sie cieszył no ale nie o tym temat.Napisz coś więcej czego oczekujesz od auta to będzie łatwiej coś doradzić.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Paź 2010, 09:59

Trepov napisał(a):Witam. Obecnie mieszkam zagranicą, zarabiam marne 1500 euro, a chciałbym zakupić auto na raty/kredyt.

ogólnie to nie wiem czy się chwalisz czy żalisz? i w czym masz problem idziesz do niemieckiego salonu i kupujesz auto, ot jakbyś chleb kupowal w sklepie
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

14 Paź 2010, 12:06

Trepov napisał(a):, zarabiam marne 1500 euro
Strugasz idiotę? nie wiem czy to mamy odebrać z ironią, pochwalić sie chciałeś?
Druga sprawa to że jak zarabiasz takie pieniądze to sobie odłóż i kup za gotówkę, zamiast futrować bankom kieszenie spłacając raty z odsetkami.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

14 Paź 2010, 13:44

Nie jestem pewien czy Trepov chciał się czymś chwalić, bo z tego co wyczytałem to opiekunka do dzieci zarabia 1200-2000 Euro miesięcznie, sprzedawca ok 1900 euro, kasjer 1500 więc jak na niemieckie warunki nie są to wielkie pieniądze stąd pewnie szuka oszczędności chcąc kupić samochód w Polsce :smile: .
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gruba odzież, a nurkowanie podczas hamowania
    Gdy na zewnątrz panują niskie temperatury, większość osób wsiada do samochodu w zimowym ubraniu, często składającym się z wielu warstw. Nie jest to jednak ani wygodne, ani bezpieczne, szczególne w przypadku ...

14 Paź 2010, 14:59

1500euro w niemczech to tak jakby zarabiał 1500zł w polsce
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

14 Paź 2010, 16:14

Nie wiem jak koszty wynajmu mieszkania, budowy itd. ale np. ceny produktów spożywczych nie są dużo wyższe niż w PL-20%-30% w przeliczeniu na złotówki nie uważam za dużą różnicę biorąc pod uwagę zarobki w przeliczeniu na złotówki, a że jesteśmy na forum samochodowym to nie wypada nei wspomnieć, że za 1500Euro w DE można kupić 1200l. ON, a za 1500 zł w PL maksymalnie 340l. ON...dla porównania dodem, że ostatnio byłem w małej mieścince na północy Włoch, bardzo się zdziwiłem gdy za 1,5l butelkę wody mineralnej(gazowanej) zapłaciłem w lokalnym supermarkecie 0,129Euro...ale nie ma co się stresować bo krajów, w których żyje się trudniej nie trzeba daleko szukać

ggmarszal napisał(a):Nie jestem pewien czy Trepov chciał się czymś chwalić, bo z tego co wyczytałem to opiekunka do dzieci zarabia 1200-2000 Euro miesięcznie, sprzedawca ok 1900 euro, kasjer 1500 więc jak na niemieckie warunki nie są to wielkie pieniądze stąd pewnie szuka oszczędności chcąc kupić samochód w Polsce :smile: .
k_s
Początkujący

Miejscowość: ----

14 Paź 2010, 17:34

To zależy co chcesz kupić.
Nowe samochody szczególnie te popularnych marek i segmentów(do klasy średniej) kupisz u nas znacznie taniej i warto się po nie fatygować.
Po używane nie warto, większość też jest znacznie tańsza niż w krajach starej UE ale, żeby w ogóle przeszedł przegląd musiałbyś sporo dołożyć i w najlepszym razie wyszło by tak samo.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000