Automat dodge yourney - regeneracja duży koszt

08 Wrz 2020, 22:25

Witam.

Mam pytanie może doradzicie , 2 dni temu kupiliśmy auto jak wyżej dodge yourney 2009 r. Silnik diesel 2.0 po przejechaniu nim 400km przestał działać wsteczny. Pojechaliśmy na diagnostykę do serwisu, który specjalizuje się w tych skrzyniach. Podpięli komputer, przejechali się. Na starcie powiedzieli że naprawa kompleksowa wyniesie od 8000 do 12000zl... Z czego zazwyczaj zamyka się na tej drugiej kwocie. Sprzęgło się ślizga, skrzynia wszystko się mieli i jest cała do wymiamy, aż strach teraz tym autem jeździć. Powiedzieli że na sztuke można to zrobić, bo wyczyścić ją itp. Ale oni w takie naprawy się nie bawią bo wytrzyma to tydzień albo 2 albo kilka miesięcy i znowu przyjedziemy. Szczerze to jesteśmy załamani bo koszt to połowa wartości auta... Glupi jesteśmy. Zastanawiamy się czy po jej rozebraniu może okaże się jednak koszt nie będzie aż tak duzy? Poradzicie coś .. To powala.. :( :no:
Inka90
Nowicjusz

08 Wrz 2020, 22:40

A dlaczego nie walczycie aby oddać tego grata?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Wrz 2020, 22:47

Jesteśmy w lipnej sytuacji. Umowa na siostre, go juz w Polsce nie ma bo sprzedawał bo za granicę wyjeżdżał. Sprzedaż przez komis... Kolega kolegi itp... Można się sądzić ale wiecie jak to wygląda w Pl. No d..a. Po prostu. Zrobili nas jak debili ale. Nie o tym post ;/ :(
Wyrazaja chęć naprawy auta ale jak mówię wiemy jak ta naprawa wyglądać będzie... A strach dac wyczyszczą pochodzi miesiąc albo Przejazd 400km i znowu klapa. Chęć naprawy wyraża komis jakby.... Yhy a auto kolegi no śmierdzi na metr. Pytanie co zrobić... Gdybyście byli na naszym miejscu... Wiem nie chcielibyście być. Ale gdyby?
Inka90
Nowicjusz

09 Wrz 2020, 07:40

Skoro przez komis to macie prawo oddać samochód, kolejna opcja jest regeneracja lub kupno używanej skrzyni
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Wrz 2020, 07:49

Tak jak wspomniałam umowa jest z osobą prywatna nie komisem już wczoraj dzwonilam do prawnika i wiemy na czym stoimy. Ta gruba naprawa to właśnie regeneracja plus wymiana wszystkiego do okola stąd taki koszt.
Inka90
Nowicjusz

09 Wrz 2020, 10:17

Zrobiliście to, co zrobiliście i nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.
Co do skrzyni, to dopóki się jej nie rozbierze i nie zobaczy co się stało, to trudno mówić o konkretnej kwocie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Wrz 2020, 09:17

Uzywanych skrzyń automatycznych się nie kupuje,jeśli juz,to tylko z młodego rozbitka,w tym wypadku patrzyłbym pesymistycznie oceniając koszty regeneracji bez rozebrania skrzyni,koszty takie w przypadku żadnej skrzyni automat nie są niskie,myślę,że ten drugi wariant oceny kosztów czyli 12 tyś jest bardziej prawdopodobny,oby tylko okazało się,że w na takim pułapie to się oprze ,to jest wada ukryta,komis co prawda pośredniczy ale myślę,iż w ramach rękojmi byłby wstanie capnąć za d...nieuczciwego sprzedawcę,czyli jego siostrę,minęły tylko dwa dni,oddać grata do komisu ,naturalnie bez,,skakania,,do nich,myślę,że będą w stanie pomóc,to jest wada ukryta,jestem ciekaw w jaki sposób podrobiono skrzynię by działała przez taki krótki okres i kto to robił,jeśli komis o tym wiedział,to niestety bierze winę na siebie,to ich problem,ja bym się zapytał w serwisie czy jest możliwość ingerencji w tej skrzyni ,takiej ,by móc ją wskrzesić na czas sprzedaży,oraz przy jakim uszkodzeniu jest to możliwe w tym wypadku,już wstępnie będzie wiadomo co moze jej dolagać,przerabiałem podobny temat w 95 r po zakupie 190 tki,przez dwa tyg skrzynia chodziła b.dobrze i silnik też,dotarłem do mechanika,który ,,podleczył,,w cwany sposób i to,i to,ekspertyza,wynik?! Komisant s...ił,gdyż to on był inicjatorem fałszerstwa,wtedy jeszcze nie miałem zielonego pojęcia o mechanice,autach,teraz już wiem,ze należy przy zakupie dać dobrze w p....autu,wtedy zacznie się rozlatywać wszystko po kolei,pędzikiem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)