Błędnie naliczone punkty karne?

16 Mar 2019, 06:50

Witam, mam następujące pytanie - w środę zostałam ukarana mandatem - wyprzedzanie za jednym manewrem auta na przejściu dla pieszych i na skrzyżowaniu - kara 500zl i 15 pkt karnych. Czytając jednak rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego z 25 kwietnia 2012 roku nasuwa mi się pytanie czy aż tak wysoka kara była słuszna. Cytuje paragraf 2: „Jeżeli w związku z wyprzedzaniem tego samego pojazdu albo kolumny rowerów, wózków rowerowych lub kolumny pieszych kierowca dopuścił się naruszeń określonych w załączniku nr 1 kodami B 02, C 11 lub F 01 do F 09, do ewidencji wpisuje się to naruszenie, któremu przypisano największą liczbę punktów. Jeżeli dwu lub więcej naruszeniom przypisano taką samą liczbę punktów, wpisuje się to naruszenie, które ma mniejszy znacznik literowy i liczbowy.” Wyprzedzanie na przejściu dla pieszych to kod B02, wyprzedzanie na skrzyżowaniu F06. Zgodnie z tym jak rozumiem powyższe słowa adekwatna kara to 300zl i 10pkt karnych. Czy w tej sytuacji mogę odwołać się skoro przyjęłam mandat? Pozdrawiam!
amazilia
Obserwowany

18 Mar 2019, 12:13

amazilia napisał(a):Zgodnie z tym jak rozumiem powyższe słowa adekwatna kara to 300zl i 10pkt karnych
Nie do końca punkty otrzymujesz za B02 bo jest ich więcej ale kwota mandatu już w tym przypadku sumuje się więc tu się nie zmieni i zostanie 500zł.

Tu masz dokładną informację: "W przypadku popełnienia wykroczenia przez kierowcę oznaczonego kodami B02, C11 lub od F01 do F09 podczas wyprzedzania pojazdu, kolumny pieszych lub rowerów, otrzyma punkty tylko za naruszenie o największej liczbie punktów, a w przypadku tej samej liczby − za to wykroczenie, które ma mniejszy znacznik literowy i liczbowy".

Jak chcesz się odwołać to z tego co wiem masz 7 dni od przyjęcia mandatu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Picie i jedzenie za kierownicą - to niebezpieczne!
    W związku z obowiązującym zakazem spożywania posiłków w lokalach gastronomicznych wiele osób kupuje dania na wynos. Nie powinno to jednak skłaniać kierowców do jedzenia (nawet frytek) czy picia podczas ...
    Pierwszy airbag chroniący kolana kierowcy
    Pierwszy airbag chroniący kolana kierowcy – Toyota Avensis (T250) –marzec 2003. Pierwsze poduszki powietrzne (airbagi) montowano jako opcję w samochodach koncernu GM już we wczesnych latach 70. System stał się ...