BMW 1 F20 vs VW GOLF VII vs Seat Leon III Który wybrać ?

06 Mar 2022, 16:31

R28F1 napisał(a):A jak wyliczyłeś te 8 lat ?
Widziałeś w profilu założyciela wątku jaki przebieg robi rocznie ? 45kkm. Chce kupić auto z 2012 roku. a one już najczęściej mają 150kkm lub więcej...

Trzymając się faktów to...
boniunio napisał(a):średnio będę robił 500-600km w miesiącu.

a tyle to robi autobus miejski w ciągu 2 dni...
Także z tego myślę że 45k rocznie nie wyjdzie bardziej 8 :)
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

06 Mar 2022, 17:06

No oki :)
Ale, auto z 2012 już będzie miało raczej przebieg co najmniej 150kkm. No może znajdzie jakąś sztukę z przebiegiem mniejszym, ale nadal już sporym.
R28F1
Początkujący

Zdjęcia: 1
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: M140i xDrive
Silnik: 3,0
Rok produkcji: 2019

06 Mar 2022, 20:37

galakty napisał(a):Chyba że tak. Ja już przywykłem do postów szybkiego, zaraz wyskoczy z Toyotą/Lexusem, zobaczysz

Nie skończy się bo inny segment rynku i klienta a do tego tojka na rynki eu oprócz hybryd nic takie super nie oferuje. Zresztą Lex aktualnie też nie ma dużego wyboru jedynie co to można cos myśleć ale Kanada/USA.

galakty napisał(a):Aczkolwiek co do BMW zgadzam się z szybkim. Gdybym na własne oczy nie widział kilku E90 to bym nie uwierzył...

Widzisz dopiero organoleptycznie się przekonałeś a co ja mam powiedzieć jak tych aut przewija mi się naprawdę sporo.
Już nie wspomnę że mam porównanie do innych opcji z innych stron świata więc jest jak jest.

R28F1 napisał(a):Szybki jak się domyślam z jego wypowiedzi jest mechanikiem

Nie, nie jestem mechanikiem ale jestem w branży :D
R28F1 napisał(a):ale ja nie wiem czy jemu chodzi o to że się psują (to by było wtedy nawet dla niego przecież korzystne...) czy o to że są trudne/skomplikowane/drogie w naprawie.

Nie do końca jest tak jak myślisz, kasę zarabia się na szybkim serwisie a nie wiecznych dochodzeniach co jeszcze może się zwalić, a naprawdę jest grubo. Jakościowy kibel + wynalazki.

Jedyne co to bardzo ciekawi mnie otoczka tych aut jako zjawisko socjologiczne :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Mar 2022, 20:51

szybki napisał(a):Jakościowy kibel + wynalazki.
a gdzie w tych czasach tak nie jest? W każdej marce to samo, no moze prócz lexusa :mrgreen:
Ja tam Bmki widuje, naprawiam i wcale nie jest gorzej niz przy innych a marki premium przynajmniej bronią się jakością wykonania, przykładaniem się do detali a mechanika to mechanika im więcej innowacyjnych technologii tym więcej awarii. Problem jest też przy polskiej mentalności ma być igła i tanio, najlepiej z rajchu bo tam dbajo a później taki szybki marudzi po forach. :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Mar 2022, 20:59

Widzisz, @szybki, pewnie nie przewinęło się przeze mnie tyle aut co przez Ciebie, bo to nie moja branża zawodowa, ale miałem ok. 10 aut i jak już pisałem bazuję na własnych doświadczeniach i oczywiście głównie tym co mi się podoba i ma cechy których oczekuję od auta. Nie patrzę na utarte stereotypy.
Swoją drogą, skoro jest tak jak mówisz, to ciekawe dlaczego w statystykach bezawaryjności (swoją drogą nie do końca im wierzę, ale to inna kwestia...), bmw nie jest na końcu stawki czy nawet ogólnie "na tyłach" ?
R28F1
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: M140i xDrive
Silnik: 3,0
Rok produkcji: 2019

06 Mar 2022, 21:17

Statystyki bezawaryjności zależą od tego, kto je robił :D

Najlepsze są te, które biorą pod uwagę spalone żarówki.
galakty
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda CX-3
    Nowy kompaktowy SUV - Mazda CX-3 – debiutuje podczas targów motoryzacyjnych w Los Angeles. CX-3 jest piątym modelem z nowej generacji samochodów Mazdy wyposażonych w technologię SKYACTIV i zaprojektowanych w myśl filozofii ...
    Co daje aktywny mechanizm różnicowy?
    Mechanizm różnicowy to nieodzowny elementem każdego samochodu. Jego zadaniem jest umożliwienie niezależnego obracania się kół osi napędzanej na zakrętach, kiedy każde z nich pokonuje inną drogę. W tej roli bardzo ...