BMW E30 320i Automat problem skrzynia

17 Kwi 2008, 19:28

witam serdecznie wszytskich:) mam problem z bmw 320i rocznik 1988 automat:) mam problem ze skrzynia automatyczna:) samochod przerzuca biegi ale wtedy kiedy jest cieply:) bo kiedy jest zimny to musi sie rozgrzac i musze przejechac nim jakies 3km. Po tych 3 km zaczyna przerzucac normalnie ale jest to uciazliwe:) czy wiem ktos co to mzoe byc???????? bardzo prosze o pomoc:)
80_1969
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: PIŁA
Prawo jazdy: 01 06 2008
  • 17 Kwi 2008, 21:04

Na początek trzeba by sprawdzić poziom oleju oraz to,czy olej ma właściwą lepkość.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

20 Kwi 2008, 13:26

olej jest a nawet troszke za duzo ale jest plynny jak nie wiem co:):) moze dlatego jak jest zimny nie chce przerzucac:):) dzieki za porade:):)
    80_1969
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: PIŁA
    Prawo jazdy: 01 06 2008

21 Kwi 2008, 10:33

Oleju nie może być za dużo.Z tym,że sprawdzenie poziomu oleju w tych skrzyniach nie jest wcale takie proste.Poziom oleju nalezy sprawdzać na ciepłym silniku w pozycji P lub N,po uprzednim "przejechaniu" wszystkich biegów.Olej nalezy sprawdzać przy temperaturze 60-80 stopni.Taką temperaturę skrzyni uzyskujemy po przejechaniu około 5 km.Niektóre samochody mają na bagnecie dwie podziałki - dla oleju zimnego i oleju rozgrzanego.Wtedy nalezy kierować się tą podziałką.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Najważniejsze informacje dotyczące wymiany turbosprężarki
      Czy naprawa turbosprężarek zawsze jest opłacalna? Tańsze rozwiązania nie zawsze przynoszą zadowalający efekt, a koszty naprawy często zamiast się zmniejszać, rosną. W silnikach Diesla większość turbosprężarek ma obecnie konstrukcję ...