Brak ubezpieczenia oc w nieużywanym samochodzie przez trzy miesiące

20 Sty 2022, 15:28

Co zrobić jeśli nie wykupiłam ubezpieczenia oc na samochód które skonczylo się 3 miesiace temu? dodam że samochód jest nie sprawny i nim nie jeżdżę I chcialabym go zezlomowac czy coś... Jak to zrobić żeby nie mieć konsekwencji związanych z brakiem oc od 3 miesięcy?
Asiksa1
Nowicjusz

20 Sty 2022, 16:39

Asiksa1 napisał(a):Jak to zrobić żeby nie mieć konsekwencji związanych z brakiem oc od 3 miesięcy?
Nie ma znaczenia czy samochód jest używany czy stoi na"kołkach"....Nic i nikt nie zwalnia Ciebie od wykupienia OC.W tym przypadku musisz liczyć się ze będziesz miał powinszowanie od UFG od którego się nie wywiniesz.... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Sty 2022, 21:33

Asiksa1 napisał(a):o zrobić jeśli nie wykupiłam ubezpieczenia oc na samochód które skonczylo się 3 miesiace temu?

Nic nie rób. Jeżeli UFG cię znajdzie, to zapłacisz karę - w zeszłym roku była to kwota 560 w twoim przypadku. Jak cię nie znajdą, to nie zapłacisz tej kary. I tyle. Mają czas trzy lata. Nie pozostaje ci więc nic innego jak tylko czekać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Sty 2022, 22:49

Dokładnie, nie wychylaj się, papiery nie mogą pójść w obieg i wtedy są duże szanse ze kary nie zapłacisz.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Sty 2022, 00:17

To znaczy zostawić je bez ubezpieczenia tak jak jest? Nic nie kombinować żeby je zezlomowac albo wyrejestrować? Z resztą nie zdążyłam nawet go na siebie przerejestrowac i jest zarejestrowany na kogoś innego... Ubezpieczony też nie był na mnie tylko na tego gościa co mi go sprzedal . Jak go kupiłam polisa była ważna jeszcze jakiś czas. Więc jestem tylko jego właścicielem, ubezpieczenie było na kogoś Innego a zarejestrowany też jest na jeszcze kogoś innego. Więc tak sytuacja wygląda I nie wiem jak to ogarnąć tak naprawdę, chyba że rzeczywiscie tak jak piszecie nie wychylać się. Tylko przeraża mnie fakt tej kary do zapłacenia :shock:
Asiksa1
Nowicjusz

21 Sty 2022, 08:09

Jedyna opcja to sprzedać auto z przeznaczeniem na części aby juz nikomu nie przekazywać żadnych dokumentów.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chcesz zmienić pas? Pamiętaj o pięciu ważnych zasadach!
    Bardzo często przy wzmożonym ruchu na autostradzie czy na innej wielopasmowej drodze kierowcom wydaje się, że warto zjechać na sąsiedni pas, bo samochody poruszają się po nim szybciej. Dlaczego czasami nie warto tego robić? ...