Brak zasilania fotel Renault Laguna II 2003 r.

21 Paź 2019, 18:52

Witam, zwracam się do was z prośbą o pomoc w usunięciu usterki w mojej renówce. Mianowicie, nie działa mi w ogóle fotel kierowcy, jak gdyby nie było tam zasilania. Poczytałem na internecie jak się za to zabrać, i udało mi się zdiagnozować usterkę. Wykręciłem i wyciągnąłem całkowicie fotel z środka, i za pomocą miernika sprawdziłem (według schematu z filmu na YT) napięcia w poszczególnych pinach na kostce która wychodzi z podłogi i łączy się szeroką wtyczką z fotelem. Brakuje napiecią w pinach, gdzie wychodzi najgrubszy kabel czerwony. Jest on bodajże odpowiedzialny za ogólne zasilanie. Jestem kompletnym laikiem w naprawach samochodowych, i potrzebuję waszej pomocy, co dalej, gdzie dalej szukać, co może być przyczyną. :ok:
Memorelo
Nowicjusz

Auto: Renault Laguna II

21 Paź 2019, 20:15

Powiedz czy bezpieczniki sprawdzałeś? Wszystkie są dobre?

Skoro nie dochodzi zasilanie na wskazanym przewodzie musisz znaleźć tego przyczynę szukając dalej. W tym przypadku może się okazać że fotel jest całkowicie sprawny.

Memorelo napisał(a):Jest on bodajże odpowiedzialny za ogólne zasilanie.
Po twoim opisie sądzę że tak może być i obstawiam jakiś bezpiecznik gdzieś dalej. Sprawdź to dokładnie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

22 Paź 2019, 21:02

Jutro powinien dojść do mnie zakupiony miernik. Posprawdzam wszystko i dam znać jak wygląda sytuacja. Mam tylko pytanie. Jak sprawdzić za pomocą takiego miernika Uni-T Miernik uniwersalny M-890G, te duże kostki, takie typowo samochodowe, próbowałem wyciągnąć taką, ze skrzynki z nad schowka po stronie pasażera i nie szło w ogóle.
Memorelo
Nowicjusz

24 Paź 2019, 10:20

Proponuję zacząć od sprawdzenia bezpieczników jak radził kolega wyżej. A dopiero potem brać się za złącza.
Memorelo napisał(a): Jak sprawdzić za pomocą takiego miernika Uni-T Miernik uniwersalny M-890G, te duże kostki, takie typowo samochodowe, próbowałem wyciągnąć taką, ze skrzynki z nad schowka po stronie pasażera i nie szło w ogóle.

Sprecyzuj swoje pytanie - miernikiem kostek nie wyjmiesz...Miernikiem mierzy się wielkości elektryczne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Paź 2019, 18:29

Witam ponownie, problem został rozwiązany, winowajcą był kabel, który się urwał/wyczepił ze slotu od kostki z bezpiecznikiem umiejscowionej nad schowkiem po stronie pasażera. Widać to było dopiero po wyczepieniu wtyczek ze skrzynki z bezpiecznikami. Przymocowany na nowo i fotel działa jak należy. Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
Memorelo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Vision EfficientDynamics 2009
    BMW Vision EfficientDynamics łączy w sobie futurystyczny, aerodynamiczny design nadwozia z wysoką wydajnością paliwową i ekologiczną. We wnętrzu konceptu po raz pierwszy zastosowano technikę warstwową. Dzięki wykorzystaniu ...
    Jak rozkodować radio w samochodzie Renault?
    Bardzo często podczas chwilowej utraty zasilania radio w samochodach marki Renault jak i Dacii będzie wymagało wpisania kodu do jego uruchomienia. Problem ten może się pojawić np. po chwilowym odłączeniu akumulatora bez podtrzymania ...