Mam problem z moim Passatem B5 AEB 1.8T + GAZ TIPTRONIC dotyczący przyspieszania. Samochód bardzo ciężko się zbiera, przy 2 tys. obrotów praktycznie w ogóle nie przyspiesza. Jest moment, że przy przyciśnięciu pedału gazu dosyć mocno, obroty spadają o 200-300 obrotów i bardzo powoli zaczyna się samochód wkręcać na obroty. Dopiero przy 3-4tys obrotów autko jakoś jedzie ,ale szału nie ma. Dodatkowo spalanie gazu w cyklu mieszanym wynosi jakieś 15l/100km. Dodatkowym problemem jest to, że przy ciepłym silniku czasem występuje problem cięższego odpalania (trzeba trochę pokręcić). Po podpięciu VAG-a wystąpiły 2 błędy: zła mieszanka (z tego co pamiętam zbyt bogata) i błąd czujnika temperatury w silniku.
Dodam, że turbo jest bo regeneracji (wymiana wirnika i muszli wydechowej) i problem ten pojawia się zarówno na gazie jak i na benzynie. Kupiłem używany przepływomierz, bo w mojej płytka z niej wystająca była uszkodzona, mimo to samochód dalej nie przyspiesza. W moim modelu po odpięciu przepływki nie włącza się tryb awaryjny i komputer nie dopasowuje sobie wartości domyślnych.
Zdjęcie starego przepływomierza:
[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Może Wy macie jakiś pomysł na ten problem.
Proszę o jakieś rady lub wskazówki i z góry dziękuje za pomoc.