Centralny zamek - zagłuszanie sygnału

07 Wrz 2021, 14:07

Witam,
Mam problem z zamykaniem drzwi z pilota. Umówiona jestem do serwisu, ale wczoraj zauważyłam, że zamek mogę zamknąć przy użyciu pilota praktycznie normalnie, tylko nie na parkingu pod moim blokiem :shock: ... Coś może zagłuszać sygnał?? Nie wiem o co chodzi i czy jest sens jechać do serwisu. Dziekuję
gruchaa
Nowicjusz

08 Wrz 2021, 11:12

Zawsze parkujesz pod blokiem w tym samym miejscu? Czy próbowałaś używać pilota z różnych stron samochodu, bliżej, dalej od niego? Masz tam gdzieś nad parkingiem linie wysokiego napięcia?

Jeżeli działa on poprawnie w innych miejscach to bardzo prawdopodobne jest że coś zagłusza ten sygnał przez co samochód nie reaguje na pilota.

Warto by było jeszcze sprawdzić baterię w pilocie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Wrz 2021, 11:23

Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
Parkuję w tym samym miejscu. Mam wykupiony parking, więc najwyraźniej coś zagłusza faktycznie. Pilot był sprawdzany, również odległość od auta, bo jak przestawał działać to oczywiście próbowałam bliżej i dalej. Linii nie ma.
Czyli zmiana parkingu??
gruchaa
Nowicjusz

09 Wrz 2021, 11:26

A w innym miejscu na tym parkingu działa? Sprawdzałaś?
W sumie to ciekawa sytuacja że nie działa Ci tylko w jednym miejscu.
Rokiko
Forumowicz VIP

10 Wrz 2021, 10:45

Dziś sprawdzałam różne opcje. Raczej średnio działa na parkingu, chociaż były miejsca gdzie zamykał, również poza parkingiem dziś np na stacji kolejowej, gdzie biegną linie wysokiego napięcia, też nie chciał zamknąć, dopiero jak podeszłam bardzo blisko...Nie mam pojęcia :no: . Wrażliwy na prądy wszelkie chyba :D . Wcześniej tego nie zauważałam , auto mam już od jakiegoś czasu...
gruchaa
Nowicjusz

10 Wrz 2021, 15:24

A nie masz drugiego kluczyka z pilotem żeby sprawdzić jak będzie się zachowywał przy zamykaniu i otwieraniu? Być może jest jakiś problem z samym pilotem.
Rokiko
Forumowicz VIP

11 Wrz 2021, 13:53

Zapewne alarm jest dokładany, nie oryginalny. Wówczas problem leży w samej centralce i nie da sie tego naprawić, ponieważ leży on w częstotliwości pilota 433.92Hz. Na tej częstotliwości działa całe mnóstwo urządzeń domowych, np. bezprzewodowe dzwonki do drzwi, alarmy, piloty do drzwi garażowych, bram itd itd.
Kiedyś powodem zakłócania sygnału pilota z samochodu był wciśnięty na stałe przycisk dzwonka bezprzewodowego przy bramie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Wrz 2021, 13:54

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Alarm nie jest oryginalny , piloty były sprawdzane . Niestety problem pozostał i chyba nie będzie łatwy do rozwiązania :/ , ale dziękuję za poświęcony czas raz jeszcze :)
gruchaa
Nowicjusz

14 Wrz 2021, 18:37

A wiesz może jaki to jest dokładnie alarm? Przypuszczam, że może tu być problem który opisał [email widoczny po zalogowaniu]
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Wrz 2021, 10:07

Nie jestem pewna ale chyba Keetec TS. Może wymiana alarmu??
gruchaa
Nowicjusz

15 Wrz 2021, 10:19

Wymiana alarmu za bardzo może ci nie pomóc. Musiałabyś szukać takiego, który ma inną częstotliwość niż 433.92 Hz. Powiem szczerze, że nie wiem czy są takie. Na pewno wszystkie tanie, popularne maja te 433.92 Hz. Trzeba by szukać w tych droższych, markowych.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Wrz 2021, 13:23

Dziękuję raz jeszcze za pomoc i poświęcony czas :) . Trudno póki co muszę przeżyć tą niedogodność. Jak uzbieram to wymienię alarm :ok:
gruchaa
Nowicjusz