Cewka zapłonowa, przerwa świec

26 Maj 2010, 09:39

Założyłem instalcję gazową wszystko ok tylko że padły mi juz 2 cewki jedna orginał (uznana gwaracja)druga zamiennik,nie wiem czy to przypadek czy cos nie tak w instalacji auta czy instalacji lpg, Na pb jeszcze dobrze chodził na tych cewkach ale na lpg szarpał,założona cewka z reklamacji i jest ok ale boję się że znowu padnie zaraz.
kazano mi zmniejszyć też przerwę na świecach z 1,3 na 1.0mm tak się robi przy gazie?
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

04 Gru 2017, 19:06

Poprawna wartość w Mondeo MKIII = od 0.8 do 1.0mm
speedyrider
Początkujący

Zdjęcia: 5
Miejscowość: Łomianki
Prawo jazdy: 19 07 1985
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Taczka
Paliwo: Inne
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

04 Gru 2017, 19:16

rustin napisał(a):kazano mi zmniejszyć też przerwę na świecach z 1,3 na 1.0mm tak się robi przy gazie?
Z tego co wiem jeżeli masz sprawny układ zapłonowy i odpowiednio wyregulowaną instalację LPG to nie trzeba zmniejszać przerwy. Kiedyś na ten temat rozmawiałem z gazownikiem i powiedział że jak wszystko jest poprawnie ustawione z gazem to przerw się nie zmniejsza. Gazu musi spalić więcej niż benzyny a jak już ktoś zmniejsza bo układ niedomaga to znaczy że coś jest przekombinowane.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

04 Gru 2017, 20:21

W czasach gdy miałem Mondeo MK3 chłopaki z Mondeo Klub Polska tak robili. Zrobiłem i ja i z przerwą 0.8 w prawdzie nie palił mi mniej lecz jak by żywiej reagował na gaz. Wydawało mi się wtedy że auto było zywsze. Mi się to podobało.
speedyrider
Początkujący

14 Gru 2017, 15:00

speedyrider napisał(a):Zrobiłem i ja i z przerwą 0.8 w prawdzie nie palił mi mniej lecz jak by żywiej reagował na gaz
Mniej energii potrzeba do przeskoku iskry. Problem jest taki że jak zmniejszasz przerwę to pogarszasz właściwości spalania benzyny o tym nikt nie wspomina. Na benzynie może nie dopalać mieszanki, silnik będzie słabszy może gorzej zapalać itp. Dlatego wymieniając regularnie świece nie ma sensu rzeźbić i kombinować ze zmniejszaniem przerwy. Przynajmniej ja mam takie zdanie.
Nigdy z tego tytułu nie miałem problemów. Generalnie zmniejszenie przerwy pomaga w problemach typu układ nie domaga i są problemy z pracą silnika na gazie to co robią ludzie zmniejszają przerwę i są zadowoleni że naprawili problem. Okazuje się oczywiście że jest poprawa i są zadowoleni, niestety to nie jest rozwiązanie problemu tylko jego zamaskowanie :) na jakiś czas bo później już przerwy nie da się zmniejszyć jak znowu problem się pojawi :)
Kacper
Forumowicz VIP

14 Gru 2017, 17:17

A co myślisz o jedynie słusznych NGK do niemalże wszystkich silników? :D
Też uznajesz zalecenie producentów za zbędne "wybajerzenie"?
Pytam szczerze...
speedyrider
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym są masy czynne w akumulatorze?
    Jedną z częstszych przyczyn zakończenia żywota akumulatora na skutek jego wadliwej eksploatacji jest spłynięcie mas czynnych z płyt wypełniających wnętrze baterii. Opad mas czynnych objawia się zmętnieniem elektrolitu, a ...
    Co piesi robią na jezdni?
    Może trudno w to uwierzyć, ale piesi leżą, siedzą i klęczą na jezdni. Ze statystyk policji wynika, że w 2016 roku zginęło w ten sposób w Polsce 81 osób, a 68 zostało rannych! Wśród wypadków spowodowanych ...

16 Gru 2017, 21:38

Są firmy, które produkują świece zapłonowe do silników benzynowych i benzyny z LPG. Co ciekawe - świeca do samej benzyny i do benzyny z LPG jest w tej samej cenie, ale przerwa między elektrodami jest zmniejszona już oryginalnie.
Co do palenia się cewek - może to być przypadek, a równie dobrze może to być problem w instalacji zapłonowej. Coś może ciągnąc za duży prąd z cewki ( np. uszkodzone kable WN ( zmniejszyła się ich rezystacja z jakiegoś powodu ), uszkodzone świece ( np. zła przerwa między elektroadami ) lub chociażby za słabe napięcie zasilające cewkę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Gru 2017, 06:02

W jednym benzyniaku firmowym cewka przestała się palić gdy dodałem dodatkowe umasowienie silnika. Dwie plecionki miedziane od kadłuba do karoserii. Od tamtej pory minęło kilka lat i cewka żyje (Beru). Wcześniej padały jak kaczki średnio raz w roku.
speedyrider
Początkujący

17 Gru 2017, 20:44

speedyrider napisał(a):W jednym benzyniaku firmowym cewka przestała się palić gdy dodałem dodatkowe umasowienie silnika.
Masa jest bardzo ważna, a często zdarza się że masy silnika i skrzyni są już mocno skorodowane i nikt tam nie zaglądał do nich od dłuższego czasu. Takie miejsca raz na jakiś czas powinno się przeczyścić odkręcając takie łączenia.
Kacper
Forumowicz VIP

18 Gru 2017, 09:04

Ale powiem Ci szczerze że działo się to tylko we Fiatach i to nałogowo. Od roku mam Caddy i tam jest wszystko cacy.
speedyrider
Początkujący