Ciężarowy do ładowania po 8 ton

20 Cze 2011, 13:45

Witam. Szukam samochodu ciężarowego w granicach 20 max 25 tysięcy (oczywiście może być też tańszy :mrgreen: ). Samochód nie jeździł by żadnych długich tras. Potrzebny mi jest do podstawiania w jedno miejsce, oddalone o 20 km ode mnie. Opłacałby mi się gdyby wchodziło na niego przynajmniej 7 palet Euro (na każdej po tonie, czyli 7 ton przynajmniej). Co wybrać? Zależy mi na tym żeby był stosunkowo mało awaryjny. Bajery elektroniczne typu elektryczne szyby, klima itp w ogóle mnie nie interesują

No i jeszcze zapytam obeznanych w temacie, jak to jest z tachografem? Mam jednego Stara 1142, którym jeżdżę również około 20 km najwyżej, i nie mam w nim tachografu. Czy to grzech? Jak mnie drapnie inspekcja to się nie wypłacę czy puszczą mnie?
RysiekTaxi
Obserwowany

20 Cze 2011, 16:23

Jeżeli masz zarejestrowany pojazd jako samochód specjalny to nie musisz mieć tachografu.
Druga możliwość Twój star ma DMC 7,5t , a Ty nie używasz go do przewozów zarobkowych tylko do potrzeb własnych np jeździsz nim na ryby. Wtedy również nie musisz mieć tachografu.
Niestety w pozostałych przypadkach jest on wymagany, także nie wybulisz się jak Cię dorwie ITD.

Poszukaj jakiegoś Stara albo Jelcza. Może utrafisz jakiegoś Mana 12.224.
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile można zapakować do samochodu?
    Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...
    Instalacja LPG do Toyoty Avensis T27 2.0 Valvematic
    Jaką instalację polecacie do samochodu Toyota Avensis z silnikiem 2.0 benzyna Valvematic 152KM? Jak wyglądałaby cała instalacja i jakich podzespołów by się składała? Na jaki okres jest gwarancja i jakiej wielkości ...