Citroen C6 spojler otwarty - nie chowa się

12 Gru 2019, 17:06

Dzień dobry,

Mam Citroen C6, otworzył mi się spojler podczas jazdy, i nie chce się schować.

Auto dopiero kupiłem i się nie znam, ktoś może wie co jest przyczyną i jak go schować ?
loret
Początkujący

• 12 Gru 2019, 19:49

On się powinien otworzyć się częściowo przy prędkości powyżej 65km/h a przy 125km/h otwiera się całkowicie. Poniżej tych prędkości chowa się automatycznie.

Czy jak wyłączysz zapłon pozostaje on otwarty?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

12 Gru 2019, 20:01

Po wyłączeniu samochodu ponownie włącz wycieraczkę, a spoiler powinien podnieść się, jeśli wszystko działa poprawnie. Po przejechaniu automatycznie wraca do właściwej pozycji.

Przypuszczam że tak zrobiłeś i Ci się podniósł. Przejedź się teraz powyżej 65km/h i zobacz czy się schowa po zatrzymaniu.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999

17 Gru 2019, 10:06

cały czas jest otwarty, nie wiem jak go zamknąć,

Jak zamknę samochód to też jest dalej otwarty.

Mogło się coś przyblokować ?
    loret
    Początkujący

17 Gru 2019, 10:07

cały czas jest w pozycji otwartej, obojętnie bo bym robił, mógł się przyblokować ?
    loret
    Początkujący

17 Gru 2019, 12:13

Jest otwarty na maksa czy na 1/2? Jak jedziesz samochodem to nie reaguje na zmiany przekroczenia i zmniejszenia prędkości wspomnianych wyżej?

Pozycja otwarta pozwala serwisować, smarować mechanizm. Zobacz jak on tam w środku wygląda.

Wrzuć może jakieś zdjęcia otwartego spoilera i wnętrza mechanizmu.

loret napisał(a):Mogło się coś przyblokować ?
    Być może ciężko to tak stwierdzić na odległość.

Ja bym jeszcze na twoim miejscu zapytał poprzedniego właściciela czy miał podobny problem, może coś ci podpowie.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dbać o turbosprężarkę w naszym samochodzie?
      Obecnie rośnie zainteresowanie kierowców samochodami o dużej mocy i małym zużyciu paliwa. Aby sprostać tym oczekiwaniom rynku, wiodący producenci samochodów więcej uwagi poświęcają projektowaniu modeli wyposażonych ...
      Toyota Avensis Verso (1995–2006)
      Znana również jako Toyota Picnic, Ipsum albo SportsVan, Toyota Avensis Verso doczekała się dwóch generacji. W założeniu była 6- lub 7-osobowym minivanem z dużym bagażnikiem. Samochodem rodzinnym, który ...

24 Gru 2019, 08:26

dalej jest otwarty, podłączyłem komputer i jest taki bład F003 Brak łaczności z integralnym modułem sterującym nieokreślone.

Może to coś pomoże ?
    loret
    Początkujący

27 Gru 2019, 15:31

loret napisał(a):jest taki bład F003 Brak łaczności z integralnym modułem sterującym nieokreślone
    Ten błąd wskazuje na problem z łącznością z modułem BSI z tego co kojarzę. Masz problem tylko z tym spoilerem czy coś ci jeszcze nie działa?
    Sprawdziłeś bezpieczniki może jest jakiś osobny obwód od tego spoilera i coś tam nie styka lub bezpiecznik spalony.
    Cichy77
    Forumowicz VIP