Citroen Xantia - coś "pyka" (cyka) w zawieszeniu

23 Sty 2011, 22:59

Witam,

Wiadomo, że Xantia ma regulację zawieszenia. W tej chwili jest ustawione na poziom normalny (do jazdy), ale na postoju wyraźnie słychać "pykanie" (lub "cykanie" - jak kto woli) takie samo jak przy podnoszeniu/opuszczaniu samochodu. Nie wiem, czy powinienem się tym niepokoić. Co o tym sądzicie?

Moja cytrynka ma 15 lat, po ostatniej próbie podniesienia zawieszenia coś się zepsuło i samochodu nie dało się opuścić. Pojechałem do mechanika i jest już w pozycji normalnej, ale powiedział, żeby lepiej tego nie ruszać, bo jak się zepsuje, to sporo trzeba będzie zapłacić. No i nie ruszam, ale zastanawia mnie to "cykanie" właśnie...
Mardag
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

24 Sty 2011, 18:28

te cykanie kolego jest normalne, pompa wydaje z siebie taki dzwiek

mechanik nie jest specjalista od tego typu zawieszenia... mi gdy xantia opadla mechanik wymienil tylko jedna malenka czesc(doslownie 1cm na 3-4cm) i gra gitara :)
Nie byla to droga naprawa
Podstawa jest sprawdzanie ilosci plynu i prawidlowe korzystanie z zawieszenia ale nie musze sie chyba tu rozpisywac :wink:
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Sty 2011, 15:17

Właśnie z ta regulacją zawieszenia są takie problemy,najlepiej jeżeli kierowca nie ma takiej możliwości bo wtedy nie ma się co psuć :wink: Dobrze byłoby podjechać na stację diagnostyczną i tam wszystko sprawdzić. Takie cykanie jest charakterystyczne dla pracy pompy,ale jeżeli coś Cię niepokoi to lepiej sprawdzić.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK

31 Sty 2011, 17:16

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jeszcze tylko aby rozwiać wszelkie wątpliwości: chodzi o tę pompę LHM?

Pozdrawiam
Mardag
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

01 Lut 2011, 12:34

tak
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla TE27 (1972–1974)
    To właśnie od niej zaczyna się wielka przygoda Corolli ze sportem. Pod maską lekkiego, ważącego zaledwie 855 kg nadwozia coupe ówczesnej Corolli TE27 zamontowano 115-konny silnik DOHC z Celiki. Ta wersja trafiła do ...