26 Lip 2014, 18:10
Dzień dobry,
w Citroenie Xsara 1.6 benzyna, 2002 rok od jakiego czasu słyszę metaliczne rzężenie podczas jazdy na biegu 1 i 2, najczęściej z górki. Chodzi mi o momenty, kiedy samochód jedzie swobodnie na biegu, bez dodawania gazu. Myślałem, że to poluzowany/niedokręcony tłumik, ale będąc u mechanika przy zupełnie innej okazji, udowodnione mi zostało, że tłumik jest okej. Mój błąd, że nie drążyłem, naiwnie pomyślałem, że "się naprawiło", jednak problem nadal występuje.
Rzęzi, jak pisałem wyżej, głównie na jedynce i dwójce (choć na trójce też się zdarza, choć już ciszej) bez dodawania gazu. Gdy dodam gaz, rzężenie znika. Znika też, gdy wcisnę sprzęgło. Co to może być? Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie. Do mechanika się udam, ale chciałbym uniknąć zabawy w Sherlocka Holmesa i dostarczyć mu już jakieś konkretniejsze wskazówki.
PS Nie wiem nawet, czy w dobrym dziale utworzyłem ten temat, bo nie wiem na pewno, czy to problem silnika czy czego. Jeśli bardziej zaznajomiony administrator uzna, że to problem innej natury niż silnikowej, to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.