Clio I 94r 1.9D wymiana szyby przedniej

29 Sie 2012, 23:23

cześć, witam wszytkich

jakiś czas temu w moim clio pękła szyba przednia, teraz noszę z zamiarem kupno nowej,

udało mi się znaleźć szybe używaną za 120 zł (klejona, bo taka jest u mnie),
sprzedawaca będzie ją wyciągał sam, więc przed zakupem zobacze czy jest w jakiś sposób uszkodzona czy nie,

mam jednak pytanie, czy warto zakładać w we własnym zakresie (sam kupię klej, plus założy mi to ktoś sprawny manulanie), nie obawiając się tego, że za jakiś czas mi pęknie czy lepiej jechać z tym do serwisu gdzie mi to założą fachowo ( ale wtedy koszt wyniesie mnie min. 300 zł)

czy są jakieś przeciw wskazania przed tym by kupować używane szyby ? wtedy wykosztuję sie w granicach 150-160 zł

pozdrawiam
brum brum, bruuuum
viatama
Nowicjusz

Miejscowość: stąd.

04 Wrz 2012, 13:17

Jeśli umiesz ją prawidłowo zamontować,to spokojnie można zakładać samemu .W montowni szyb nie pracują przecież nadludzie ..! Co do tego czy kupić używaną... Jeśli jej uszkodzenie jest minimalne i naprawione to to tak. Oprócz tego,warto sprawdzić ją przed kupnem w ciemności. Mam na myśli to,że jeśli używana przednia szyba pochodzi z auta o dużym przebiegu,to będzie miała sporo mikro rysek,a więc jazda w nocy wobec świecących z przeciwka reflektorów innych aut,będzie utrudniona i męcząca. Tak więc trzeba w nocy ją pooglądać z kolegą który będzie w nią świecił z 20 m,a ty popatrz jak jest z ryskami. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Lut 2013, 23:32

post już stary więc pewnie szyba wymieniona. Powiedz tylko czy sam wymieniłeś czy zleciłeś to jakieś firmie??
mazi88
Początkujący

Miejscowość: Kuźnia