Clio III nie odpala

13 Paź 2019, 00:35

Witam.
Mam problem z odpaleniem Clio III. Silnik 1.2 tce z 2012 roku. Jeździłem samochodem cały dzien. Działał bez zarzutow, około 2 godziny po powrocie do domu potrzebowałem pojechać jeszcze w jedno miejsce i samochód już nie odpali. Po przekręceniu kluczyka wszystko działa prawidłowo ale po próbie odpalenia auto zaczyna wariowac... Włączają i wyłączają się wycieraczki po to aby przestać w ogóle działać, brak jakichkolwiek świateł, na desce wyświetlają mi się różne komunikaty np. Awaria układu hamulcowego, awaria air beg kierowcy, pasażera. Przy próbie odpalenia słychać z pod maski pstrykabie. Na początku myślałem że to zwarcie przez akumulator więc próbowałem odpali na innym. Po podłączeniu innego samochód przestał wariowac po próbie odpalenia ale nadal nie chcę odpalic. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są ok. Proszę o jakąś wskazówkę gdzie dalej szukać.
Bass130
Obserwowany

• 14 Paź 2019, 09:58

Bass130 napisał(a):Po podłączeniu innego samochód przestał wariowac po próbie odpalenia ale nadal nie chcę odpalic.
    Nie bardzo rozumiem? Podłączyłeś kablami inne auto i twoje odpaliło i było wszystko ok? Jak je odłączyłeś problem wrócił?

Problem który wyżej opisujesz wskazuje na jakiś problem z elektryką i warto tu sprawdzić podłączenie akumulatora przy zaciskach oraz punkty masowe.

Jeździłeś i było ok więc może gdzieś coś jest luźne jak masa i powoduje wymienione problemy. Przejrzyj dokładnie kable pod maską.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

15 Paź 2019, 06:55

Dla mnie to wygląda na zdechły akumulator. Sprobuj podmienić
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Automaster Show 2013 / relacja
      Na lotnisku w Kamieniu Śląskim 28 kwietnia odbyła się impreza Automaster Show 2013. Dla fanów motoryzacji przygotowanych było kilka testów sprawnościowych: jazda na trolejach czy test Stewarta, ale każdy mógł ...
      Volvo S60 Cross Country
      Volvo swoją ofertę wzbogaci o kolejny samochód typu crossover. Oprócz licznych zmian stylizacyjnych, S60 Cross Country będzie miał powiększony prześwit podwozia o ponad 6 cm w stosunku do zwykłego modelu S60. ...