Emanuel66 napisał(a):Dobrze, to teraz tylko chciałbym z kimś pogadać o tym ecoboost i z grubsza wiedzę będę miał na tą chwilę.
Zanim kupiłem, co kupiłem przejechalem się mondkami zarówno 2.0 Tdci 140km i ecoboostem 1.6 160km. O ile ten pierwszy jakoś szału na mnie nie wywarł i tyle ten drugi bardzo pozytywnie zaskoczył - nie spodziewałem się że będzie się ten silnik tak fajnie zbierał.
Wiec pozniej juz bardziej szukałem tak zeby kupić eecoboosta. To też kwestia kto co woli. Tdci ten 140konny bedzie mial momentu 320 Nm a eb ma 240 Nm tyle ze ten pierwszy spuchnie pow 3 tys obrotów a drugi bedzie ciagnął niemalże do zamkniecia zegara. Sumarycznie osiągi barfzo podobne...
Eb w czasie jazdy jest mega cichy co do mnie przemawia, komus innemu moze na tym nie zalezec. Mnie np nie zalezy na tym mniejszym spalaniu.
Eb w mieście pali nie powiem - troche pali jak to benzyna. W trasie spokojnie jadac 130-140 km/h spada ponizej 7l co uwazam za niezly jak na benzyne wynik. Dla porownania wolnossak 2.0 140km z LPG palil mi w tych samych warunkach z 12L gazu. Gdybym mial wybierac jeszcze raz wybralbym chyba to samo... po prostu ten silnik mi pasuje. No... ewentualnie gdyby eb 2.0 miał do wyboru też manuala to moze szukalbym takiego egzemplarza.
2.0 TDCi ma nad eb 1.6 tez te zalete że kupujesz wersje 140km i wgrywasz fabrycznego softa na 163km. Eb 1.6 co prawda ma mocniejsze warianty bo i 180km i chyba tez 200km ale w focusach. Ecoboosty są też montowane w volvo
![Wink ;)]()
W mondeo nie wiedziec czemu jest tylko fabrycznie te 160km ale na upartego chipa pod 200 mozna zrobic jak ktoś chce.
Co do awaryjności to chyba glowny i byc moze jedyny problem to chłodzenie. Poza tym silnik nie sprawia problemów. Na grupie forda ci co mają to chwalą i jest niemało osób co maja go z nalotem 300+ i dalej jeżdzą... Trzeba wymieniac ten olej co 10kkm. No i 100x sprawdzic przy zakupie czy juz ktos tego silnika nie przegrzał...
Przegrzany pęka albo na wys glowicy albi bloku i wtedy jest tylko wymiana...
Wiec trzeba zwrocic uwage na wycieki
Ubytki plynu, spaliny w plynie itp...
No i kupic po akcji serwisowej gdzie jest dolozony czyjnik poziomu plynu...