Co z tym zrobić?

15 Gru 2013, 15:59

Witam, mam taki problem posiadam Corollę z 94r i nie bardzo wiem co z nią zrobić. Samochód już od pół roku stoi jednak w dalszym ciągu na chodzie i technicznie dość zadbany. Jednak dowód rejestracyjny właśnie wtedy zabrany, za brak przeglądu. Kilka dni później skończyło się OC i tak stoi. Niestety, po dowód musiałbym jechać 400km, koszty przeglądu i ubezpieczenia, więc stwierdziłem, że kupie nowe auto. Jednak coraz bardziej drażni na podwórku, co zrobić z tym fantem? Właśnie ze względu na brak, dowodu. No i jeszcze jeden większy problem, auto nie jest przerejestrowane na mnie, jednak powinienem gdzieś znaleźć poprzednią umowę. Czy mogę po prostu zawieźć go na złom mając tylko umowę i kwit od policji za dowód? Czy może udać się do firmy skupującej pojazdy "każdej marki"?
maccossac
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

16 Gru 2013, 11:26

Zanim zaczniesz cokolwiek z tym autem robić, ureguluj zaległe OC - za każdy dzień, jak auto nie ma OC jest kara. O wysokości kar możesz poczytać na stronie UFG. Jak załatwisz sprawy z OC to dopiero potem możesz myśleć o robieniu cokolwiek z tym samochodem. Bez OC nic nie załatwisz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Gru 2013, 21:26

Pojazd nie ma OC, ponieważ nie porusza się po drogach publicznych, stoi na prywatnej posesji, a nie słyszałem o takim obowiązku by pojazd nie użytkowany zalegający na podwórku miał OC. W grę w ogóle nie wchodzi ubezpieczanie samochodu, ponieważ na chwilę obecną wyszło by mi ok. 1300zł, a podejrzewam, że w życiu nie wyciągnę tyle za to auto. Jakieś inne pomysły?
maccossac
Nowicjusz

17 Gru 2013, 11:51

maccossac napisał(a):Pojazd nie ma OC, ponieważ nie porusza się po drogach publicznych, stoi na prywatnej posesji

Ale to nie ma znaczenia..
maccossac napisał(a):Jakieś inne pomysły?

Hmmm, tak to jest, jak na bieżąco się nie pilnuje .. A na forum Ci nie możemy doradzić co zrobić - pomyśl trochę..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

17 Gru 2013, 16:51

Więc czy istnieje inna opcja niż ubezpieczenie samochodu? Bo tak jak mówię, mija się to z celem.
maccossac
Nowicjusz

19 Gru 2013, 11:36

maccossac napisał(a):Pojazd nie ma OC, ponieważ nie porusza się po drogach publicznych, stoi na prywatnej posesji, a nie słyszałem o takim obowiązku by pojazd nie użytkowany zalegający na podwórku miał OC.

Jak napisał wyżej silvo44 - to nie ma żadnego znaczenia - jeżeli pojazd jest zarejestrowany, to musi mieć opłacone OC. I nie ważne jest czy on stoi na podwórku i gnije i nikt nim nie jeździł od 10 lat, albo że jest zepsuty, albo coś tam jeszcze. Jest zarejestrowany, to musi być ubezpieczony. Jak jest zarejestrowany a nie jest ubezpieczony to są za to wysokie kary, o którym możesz poczytać tam, gdzie pisałem wyżej. Obowiązek ubezpieczenia pojazdu wynika z ustawy o ubezpieczeniach. Jak nie dowierzasz, to się z nią zapoznaj.
maccossac napisał(a):Więc czy istnieje inna opcja niż ubezpieczenie samochodu? Bo tak jak mówię, mija się to z celem.

Niestety nie - najpierw ureguluj OC, a potem reszta.
Dopiszę jeszcze, że sprzedaż auta bez OC jest najbardziej ryzykowna - sprzedać generalnie możesz bez OC, ale nowy właściciel będzie musiał ubezpieczyć auto w dniu zakupu. Musi też podać twoje dane w ubezpieczalni, a UFG sprawdzi, dlaczego w dniu zakupu auto nie miało ubezpieczenia. I już cię mają. Zresztą wcześniej czy później i tak prawdopodobnie cię znajdą. Jak nie masz OC to karę plus ubezpieczenie musisz zapłacić :(
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Samochody Toyoty otrzymają karty SIM
    Japoński operator telekomunikacyjny KDDI będzie dostarczał karty SIM do połączonych w sieci samochodów Toyoty. Nowe karty umożliwią globalną komunikację i wymianę danych między autami. Do 2020 roku Toyota zamierza ...