Cofnięty licznik a nowe prawo

17 Maj 2019, 21:31

Witam, dziś zakupiłem auto które okazało się że ma cofnięty licznik wg bazy CEPIK, niestety nie sprawdziłem tego przed zakupem i pytanie co teraz zrobić jakie najlepsze wyjście? Czytałem że można zgłosić wymianę licznika/zegarów (np. z powodu jego awarii) przy przeglądzie i jest to legalne działanie, gdzie wpisywany jest nowy przebieg do bazy. Jakieś porady z waszej strony? Mam nadzieje że napisałem w dobrym dziale.
lencew88
Obserwowany

17 Maj 2019, 21:46

lencew88 napisał(a): pytanie co teraz zrobić jakie najlepsze wyjście?
Zwrócić auto sprzedającemu/odstąpić od umowy kupna powołując się na niezgodność z nowym prawem.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

17 Maj 2019, 21:51

A jeśli sprzedający się nie zgodzi? Nie chcę chodzić po sądach i auto też chcę by zostało u mnie.
lencew88
Obserwowany

17 Maj 2019, 22:05

Nie wiem , nowe prawo , nie czytałem , nie wiem co grozi prawnie temu a tamtemu. Będą inni pisać , będzie pewnikiem inne podejście do tematu .Chcesz to zalegalizować poprzez wirtualną wymianę licznika to Twoja sprawa. Tym samym chcesz akceptować walenie w jelenia kupującego to też Twoja sprawa .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

23 Maj 2019, 10:52

Koto ś cie oszukał a ty go kryjesz bo chcesz te auto tym samym jak potem udowodnisz że nie ty cofnąłeś licznik. Żądaj obniżenia ceny a skoro wykryłeś przestępstwo to wypada zgłosci mirka bo będzie oszukiwać innych.
Mam nadzieje że na umowie masz spisany stan licznika bo jak nie to szukaj prawnika.
sebsn122
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Auto: Fiat tipo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2017

25 Maj 2019, 12:06

bonifacy napisał(a):Zwrócić auto sprzedającemu/odstąpić od umowy kupna powołując się na niezgodność z nowym prawem

A od kiedy to nowe prawo weszło w życie? Bo z tego co ja wiem, to poprawiona ustawa miała wejść w życie 25 maja 2019. A teraz dodatkowo, jak rząd zaczął robić poprawki dotyczące pedofilii, to oczywiście zapomnieli o poprawkach dotyczących liczników. Aczkolwiek jak się zrobiło o tym głośno, to wprowadzili spowrotem poprawki od cofania liczników. Ale tak czy inaczej prawo o tych licznikach z tego co ja wiem, jeszcze nie działa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000