Corsa B 2000r. 1.2 16v kontrolka check engine oraz inna uste

17 Kwi 2011, 17:02

Witam.
Jestem posiadaczem Corsy 1.2 16v z roku 2000. Ostatnio zauważyłem że moja corsa po nocy na zimnym silniku po bezproblemowym odpaleniu ma tak jakby "turbodziure" auto zachowuje się tak jak diesel z turbina lecz z dużo większa dziura po odpaleniu i wrzuceniu 1 wciskam gaz lecz auto nie posiada tyle mocy by normalnie ruszyć tylko ledwo co się toczy i jakby dławi się po czym dostaje kopa i wszystko wraca do normy. Dzisiaj było tak samo lecz w trasie przy około 60-80 km/h auto straciło moc tzn przestało się rozpędzać i zapaliła się kontrolka check engine po czym zdjąłem nogę z gazu i po chwili kontrolka zgasła i moglem jechać dalej. Problem ten miałem ponownie jak jechałem pod górkę a tak przynajmniej mi się wydaje oraz jak na 4 - 5 biegu dodałem mocniej gaz. Jadać w mieście przepisowa 50km/h kontrolka nie zapaliła się oraz nie odczułem spadku mocy ani żadnego szarpania etc.

PS. Mam jeszcze jedno pytanko jako ze na samochodach się zbytnio nie znam a wcześniej jeździłem epokę nowszym autem to chciał bym się zapytać czy to normalne gdy po odpaleniu corsy po nocy obroty na chwile idą w gore nawet do 2800 rpm?
z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
krzychu996
Nowicjusz

Miejscowość: Bedford

18 Kwi 2011, 10:33

Nie jest to normalne aby po dopaleniu zimnego silnika jego obroty dochodziły do 3000.
Warto przyjrzeć się przepustnicy i przepływomierzowi a najlepiej podłączyć pod kompa jak załapie błąd.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryfikacja według Toyoty
    Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...