Crossover do 70tys

21 Sty 2021, 19:16

Jakie auto polecacie kupić dla żony ( więc jazda spokojna do 120-130) ?
Jazda głównie w mieście i 3-4 razy do roku wyjazd z 500km.
Myślimy np o skodzie kamiq - pytanie czy wersja 95km będzie wystarczająca na dłuższe wypady ( silnik 3 cylindrowy).
Inne opcje to t-cross 95km, jest jeszcze kona ze 120km ale podobno słabo wyciszona i nie spotkałem info odnośnie jak w trasie długiej się spisuje.
Wersje z silnikami lepszymi (110-115km) to już koszt pod 80tys.
Będę wdzięczny za każdą opinię i wskazówkę.
cybrog
Nowicjusz

21 Sty 2021, 19:42

Żaden z takich samochodów nie będzie dobrze wyciszony, to nie są sprzęty stworzone do pokonywania kilometrów a modne zabawki do miasta.
Idźcie do salonu, pojeździjcie każdym i podejmijcie decyzję
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Sty 2021, 19:47

Podobno z silnikiem 115km lub 150km wyciszenie jest ok , jak pisałem szaleć po drodze nie będziemy.
Jest jeszcze skoda scala.
cybrog
Nowicjusz

21 Sty 2021, 20:28

cybrog napisał(a):Podobno z silnikiem 115km lub 150km wyciszenie jest ok

A niby czym się różni buda pojazdu w zależności od zastosowanego silnika? Nooo chyba, że w programie, którym różnią się wersje 95 i 115 dodali na końcu dodatkową instrukcję w kodzie - "polepsz wyciszenie"
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Sty 2021, 20:38

W 150 może nie będzie aż tak słychać silnika, bo parzystocylindryczny, ale przy prędkościach około autostradowych w tej klasie nie ma co zbytnio oczekiwać cudów. Tak jak Invi napisał, to raczej auta miejskie.

Renault - Nissan są całkiem dobrze wyciszone, ale tutaj mowa o "wyższych" segmentach (odpowiednio Megane i Qashqai). Nie wiem jak to będzie w przypadku konkurencji aut wymienionych w temacie (Captur - Juke)
Ostatnio edytowany przez mike, 21 Sty 2021, 20:38, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Sty 2021, 21:31

Różnią się pracą silnika - kulturą pracy - tak domniemuję.
W testach na yutubie - wszyscy mówią że jest ok .
Tak jak pisałem auto dla żony więc też trzeba mieć poprawkę że nie będzie katowania silnika a raczej spokojnie od punktu A do B.
cybrog
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wskazania sondy lambda za katalizatorem
    Przy sprawnym katalizatorze sonda za nim na postoju pokazuje mi niskie wartości ok. 0.1V podczas jazdy są to wysokie odczyty ok 0.8V (oba wykresy w miare płaskie)czy tak powinno być? Jeśli tak to niech ktoś wyjaśni dlaczego ...
    Jesień i niespodziewane leśne zwierzęta na drodze
    Teraz, kiedy zmierzch zapada dużo szybciej, a dodatkowo pogoda potrafi być mglista i deszczowa, łatwo można nie zauważyć zwierzęcia wybiegającego na jezdnię. Większość dzików, saren i innych leśnych zwierząt ginie ...