Czujnik temperatury płynu w chłodnicy VW Bora

25 Mar 2009, 10:58

Witam,

Mam pytanie odnośnie czujnika płynu chłodnicy. Wariuje i przesuwa się między 0 a 90 stopni. Pytanie o umiejscowienie go na silniku i mozliwosc samodzielnego wyjęcia. Czy potrzebne sa narzedzia czy nie? Chcialem zamowic w sklepie ale musze pokazac niestety.
dzieki za info
Mr.Exclusive
Nowicjusz

• 25 Mar 2009, 11:09

kolego dopytaj jeszcze u jakiegoś mechanika ale u mnie w golfie czujnik był w obudowie termostatu. Są tam dwa i różnią się kolorami, jeden jest od temperatury a drugi chyba od ssania. Sprawdź czy u ciebie tak jest i odpisz
    Badbit
    Początkujący

25 Mar 2009, 11:34

Nie ułatwiłes mi sprawy 8)
    Kumpel byl wczesniej i wyciagal czujnik recznie czy uzywajac do tego srubokreta, gdzies z prawej strony silnik ( jak stoisz przed maska samochodu)
    Mr.Exclusive
    Nowicjusz

26 Mar 2009, 22:50

Dokładnie. Czujnik ten znajduje się na plastikowym króćcu. Zdejmujesz zabezpieczenie i wyciągasz do góry. Powinien mieć 4 piny. Napisz jaki masz silnik i rocznik

Pzdr
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World

26 Mar 2009, 23:40

Czy ktos wie moze ktory czujnik jest odpowiedzialna za wskazowke informujaca o temp plynu w chlodnicy ( 0 - 130 stopni na desce rozdzielczej) 2 pinowy czy 4 pinowy ?
    Mr.Exclusive
    Nowicjusz

28 Mar 2009, 14:52

Miałem podobny problem w VW Golfie IV,wskaźnik temp. raz wskazywał raz nie!
    Wymieniłem czujnik przy śilniku (jest z prawej strony),i jest ok!(jak na razie)
    Bruner75
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
    Miejscowość: TST
    Prawo jazdy: 19 07 1993
    Auto: Skoda Octavia II 1.9 TDI
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Jak bezpiecznie przewozić psa w samochodzie?
      Na wakacyjne wyjazdy właściciele psów często zabierają swoje czworonogi. I chociaż w domu mogą być ich najlepszymi towarzyszami, to w podróży źle przewożony pies może stanowić zagrożenie dla siebie samego, kierowcy ...