REKLAMA
Dzień dobry,dotyczy opel Zafira 2003
W samochodzie zaczęła mi się palić żółta /pomarańczowa kontrolka z kluczykiem naprawczym.
Od razu się tym zaniepokoiłam i sprawdziłam w serwisie.
Po podłączeniu do komputera wyskoczyła masa błędów w tym błędy nieistotne.
Zapytano mnie czy czuje ostatnio spadek mocy. Opel mój nie ma mega mocy, ale jest to moje pierwsze auto i dobrze mi się nim do tej pory jeździło. Przyznaje, że czasem wolę nie wyprzedzać, czy też dłużej poczekać zanim wykonam manewr, bo wiem, że nie wykonam tego super szybko.
Ostani błąd jaki wyskoczył to właśnie sprzężenie zwrotne z zaworu EGR.
Gdyby kontrolka mi się jeszcze ponownie wyświetliła czy zauważyła spadek mocy to mam oddać auto do serwisu do sprawdzenia.
Stąd moje główne pytanie.
Czy taka moc samochodu zależy od liczby pasażerów i ich wagi. Zazwyczaj jeżdżę sama, jendak wczoraj jechałam z 4 pasażerów i właśnie z pasażerami zaobserwowałam spadek mocy. Niestety pod górkę miałam po raz pierwszy kłopot z ruszeniem.
Czy to zależało od masy samochodu. Powinnam udać się jak najszybciej do serwisu? Czy jak będę sama jeździć to będzie ok?
Co może być przyczyną spadku mocy i jakie koszty mogą się z tym wiązać?
Jak świeciła mi się znowu ta kontrola i nie czułam żadnej mocy pod lekką górkę byłam przerażona. Czy taka sytuacja może mi się przytrafić kiedy będę sama?
Na szczęście jechałam z doświadczonym kierowca i na spokojnie wytłumaczył mi jak mam ruszyć w takiej sytuacji.
Będę wdzięczna za odpowiedź i porady.
Dodam, że jak dłużej się zastanawiam nad tym to mam wrażenie, iż rzeczywiście na początku samochód szybciej się rozpędzał. Teraz niby też, ale jakby wolniej. Trudno mi to ocenić ponieważ to moje pierwsze auto i czasmi miewam tylko podejrzenia i błędną ocenę sytuacji. Do kiedy nie usłyszałam o tej mocy było ok, a jak teraz to rozważam to jakby zauważam ten problem.
Ta sytuacja, gdzie miałam pasażerów mnie przerazila. Wtedy wyraźnie w trakcie drogi poczułam spadek mocy a na górce całkowicie stracił moc.
W zeszłym tygodniu (zanim zaczęły palić się kontrolki) wleklam się za traktorem 20 km na h ponieważ bałam się wyprzedzić, gdyż nie zrobię tego w miarę szybko, tylko wtedy nie powiązałam tego z mocą, aż do dziś.
Boję się, że taka sytuacja z górką może mnie spotkać gdy będę jechać sama.