Czy zgasimy światła w naszych autach?

Czy jazda na światłach przez cały rok powinna być obowiązkowa?

Tak
150
46%
Nie
176
54%
Razem głosów : 326

05 Lip 2008, 21:30

ale wy nie zwracacie uwagi na jedno. jesli nie wlaczysz swiatel to nie sobie robisz na zlosc tylko innym bo to nie ty masz widziec tylko ciebie maja widziec. ale jakos nikt oprocz bzdur o spalaniu etc. nie potrafi podać w czym to przeszkadza? rozumiem, ze moze nie pomagac, ale jesli pomoze chociaz jednej osobie na dziesiec, ty chyba warto się jednak zastanowić nad tym przepisem i jego słusznością.

Powtarzam raz jeszcze- to nie jest tak jak z pasami- nie zapne, zabije się, moja sprawa. Tutaj chodzi o czyjes bezpieczenstwo, a nie o to zebys ty widzial droge...- swiatel w dzien nie wlaczasz dla siebie tylko dla innych.
BJFK
Nowicjusz

05 Lip 2008, 21:44

panowie i panie generalnie wszyscy kierowcy potrzebne nie potrzebne zdrowy rozsądek sie kłania jestem szczaw w porównaniu z poniektórymi kierowcami ale mam za sobą kilka set tysięcy kilosów za sobą jeżdżę autem od 15lat jeździłem też motorem i włączone światła tak mnie jak i wielu moich znajomych uchroniły przed kilkoma kolizjami wiec dla mnie bzdetem jest mówienie o zwiększonym zużyciu paliwa czy zarabian iu przez policje za niemanie :oops: świateł a ile wiecej spalicie jeżdżąc na klimie a morze w ogóle zacznijmy jeżdzić tylko komunikacją miejską tak będzie najtaniej 80 pln za caly miesiąc i po krzyku mniej aut mniej kolizji mniej mandatów brak korków :D a że nie wygodnie trudno :x :( :D
wielkastopa
Nowicjusz

05 Lip 2008, 22:04

Jestem za zniesieniem tego nie życiowego przepisu. Jeżdżę samochodem od ponad 20 lat ,i mogę jednoznacznie stwierdzić ,że włączenie świateł przyczynia się do większego bezpieczeństwa ,w sytuacjach kiedy widoczność tego wymaga. Okres jesienno zimowy ,kiedy generalnie widoczność jest ograniczona i dni są krótkie. Bezsens jeżdżenie na światłach przy dobrej widoczności. Zrobione to było pod kątem większego zapotrzebowania na elektrykę w samochodach,typu oświetlenie ,akumulatory itp. No i za nie włączenie świateł ,kasa przyjmie.
kaza1
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz-Fordon

06 Lip 2008, 00:09

dałem głos na 'nie'.
Lobby bosha powinno dostać w dupę. Pierwsza statystyka po roku jazdy na światłach - to więcej wypadków i zabitych (ale jak to w statystykach bywa i ta była bzdurna).
Jeśli ktoś nie widzi auta bez świateł nie powinien w ogóle zasiadać za kierownicą. Powinno się poprawić stan dróg i rozbudować więcej obwodnic. Więcej aut mamy - co roku - a drogi te same. Dlatego nie dziwić mogą zwiększone ilości stłuczek, wypadków ....
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

06 Lip 2008, 00:14

Co do pomysłu pis-u debilizm do potęgi! Niech się lepiej zajmą przyszłoscia aby nasze dzieci mogły żyć lepiej i nie tracili czasu na "głupoty" tak jak rząd pis-u co kto komuś kiedyś albo jak w temacie..
Tak pozatym czym Wy jeździcie? Prawda jest taka, że w nowszych autach nie ma praktycznie różnicy w spalaniu czy ma się właczoną klimę, radio, światła i moze jeszcze ładowarkę :( Niewielka róznica może występować w starszych modelach głównie przy klimie gdzie sprężrka ma mniejszą sprawnosć i większe opory, jest to szczególnie zuważalne w benzynie gdzie po włączeniu klimy auto zwalnia.
caliberek1
Nowicjusz

06 Lip 2008, 00:17

Jestem za zniesieniem tego nie życiowego przepisu. Jeżdżę samochodem od ponad 20 lat

Widocznie za długo, w pewnym wieku powinno się zdawać prawo jazdy..
caliberek1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi R18 e-tron quattro po raz pierwszy zwycięża w Sebring
    Audi odniosło kolejny historyczny sukces w sporcie motorowym. Wygrana Audi R18 e-tron quattro w dwunastogodzinnym wyścigu w Sebring na Florydzie, to jednocześnie pierwsze zwycięstwo wyścigowej hybrydy w tym klasycznym amerykańskim ...

06 Lip 2008, 00:26

caliberek1 napisał(a):Co do pomysłu pis-u debilizm do potęgi! (...)
pisu nie lubię, ale kto wziął w łapę od lobby aby jeździć na światłach ;) Ja nie widzę sensu by jeździć tak w dzień.
Co innego Skandynawia, ale to logiczne z uwagi na tamtejszy klimat i położenie. Kto choć trochę tam był to wie, że tam czasem za dnia jest szaro.
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

06 Lip 2008, 11:55

Moim zdaniem przepis powinno się zmienić w ten sposób: nakaz jazdy na światłach poza miastem czyli terenem zabudowanym.Proste ruszasz w trase zapalasz świtełka i jesteś widoczny,jezdzisz po mieście to zapalasz tylko jak warunki na to wskazują.W Niemczech i krajach zachodniej Europy jeżdzi sie bez świateł cały rok ale trzeba brać pod uwage stan i jakość ich drug,i mentalność ludzka oni po prostu wiedzą kiedy je zapalać.
Garowiec78
Nowicjusz

06 Lip 2008, 12:19

Przez obowiązek jazdy na światłach jestem notorycznie oślepiany przez kierowców jeżdżących na światłach drogowych.Do nich nie dociera że mamy jeżdzić na światłach, ale mijania.Jestem za zniesieniem obowiązku jazdy z włączonymi światłami (mijania).
andnie55
Nowicjusz

06 Lip 2008, 12:22

Szczerze to oni wszyscy niech najpierw się wezmą w tym Rządzie za poprawę jakości naszych dróg a nie wymyślają jakieś przepisy... A zwiększenie wypadków nie zależy od świateł czy są włączone czy nie bo tyle lat się jakoś jeździło bez nich i było dobrze tylko od tych zaje****anych polskich bezdroży.... Wczoraj przez pier****oloną dziurę skrzywiłem alufelgę.... :x
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

06 Lip 2008, 15:52

Garowiec78 napisał(a):W Niemczech i krajach zachodniej Europy jeżdzi sie bez świateł cały rok ale trzeba brać pod uwage stan i jakość ich drug,i mentalność ludzka oni po prostu wiedzą kiedy je zapalać.

masz racje u nas to wiekszość robi na odwrót bo mi karzą zapalić światła to nie bede, a jak nie wymagają tego to zapalają, ot taki polki ród :D aby narzekać
EdEk
Początkujący

Miejscowość: Wałcz

06 Lip 2008, 15:56

andnie55 napisał(a):Przez obowiązek jazdy na światłach jestem notorycznie oślepiany przez kierowców jeżdżących na światłach drogowych.Do nich nie dociera że mamy jeżdzić na światłach, ale mijania.Jestem za zniesieniem obowiązku jazdy z włączonymi światłami (mijania).

gadasz głupoty, co że niby jak zniosą ten obowiązek to nakażą jeździć z wyłączonymi światłami ? wątpie i tak większość bedzie jeździła a ze na dlugich jeżdża to czasami sie zdaża bo komuś sie przelączy i nawet nie wie, sam raz tak miałem, to trzeba dać mu znak aby wyłączył a nie krytykowac przepis !
EdEk
Początkujący

Miejscowość: Wałcz

06 Lip 2008, 17:01

Co tu dużo mówić. Jak zwykle głupi pomysł pis. Ja jestem za tym by przepis pozostał taki jaki jest.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

06 Lip 2008, 17:03

dzisiaj będąc w Sieradzu zuważyłem że sporawo ludzi porusza się bez świateł.... Paru osobą nawet mrugałem żeby zapalili światełka... Najlepszy przypadek miałem kiedyś jadąc do dziewczyny przez las mijam TIRa patrze nie ma zapalonych światełek no to cyk CB mówię mu o tym a on mi mówi że szkoda mu żarówek i zapali jak wyjedzie na jakąś główniejszą trasę :P Ja też jadąc bocznymi drogami jeżdżę bez światełek...
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

06 Lip 2008, 18:25

witam nie rozumiem po co mamy jeździć na światłach przez cały rok
skoro na wyspach tam jest jeszcze mniejsza widoczność niż w Polsce i tam w dzień nawet gdy pada deszcz nie trzeba jeździć na światłach .
marekes80
Nowicjusz