Czyżby panewki? Lada 111 1.5 gte

04 Gru 2015, 14:23

Witam,
Mam problem z jednym samochodem i czas się tym zająć... Jest to lada 111 z silnikiem 1.5 gte. Podczas odpalania (bodajże we wrześniu) po nocy w garażu z silnika zaczął wydobywać się niepokojący dźwięk. Stuki te narastają wraz ze wzrostem obrotów. Samochód od nowości czyli od 2002 r. u mnie i przejechane ma jedyne 23 tyś. km. (nie, nie zapomniałem zera). Serwisowany systematycznie. Silnik zalany olejem 10w40 marki lotos. Samochód od awarii stoi i się kurzy gdyż myślałem nad wymianą silnika lecz ze względu, iż jest on ekstremalnie rzadki szanse na znalezienie go w dobrym stanie są minimalne :/ Nagrałem krótki filmik

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

. Bardzo prosiłbym o naprowadzenie mnie w czym może leżeć przyczyna i z góry bardzo dziękuję za pomoc ;-)

Pozdrawiam serdecznie Jakub
anonymous21
Nowicjusz

Auto: W rodzinie duster i lada 111
Paliwo: Benzyna

05 Gru 2015, 12:36

Mnie to wygląda ewidentnie na panewkę.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Gru 2015, 09:32

Dzięki za odpowiedź. Mam natomiast jeszcze pytanie jaki byłby orientacyjny koszt naprawy tego?
anonymous21
Nowicjusz

06 Gru 2015, 10:04

Bez rozebrania silnika nikt nie będzie w stanie dać odpowiedzi,nie wiadomo czy da się jeszcze szlifnąć wał,czy kupi panewki nad wymiarowe,poza tym może okazać się,że np wał jest krzywy,ma bicie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

06 Gru 2015, 10:25

Doskonale wiem, że takie diagnozowania na słuch jest jak wrażenie z fusów :wink: ale chciałbym jedynie wiedzieć ile teoretyczna wymiana panewek by kosztowała żeby jakiś "Mieciu" mnie nie naciągnął...
anonymous21
Nowicjusz

06 Gru 2015, 11:43

Nie wymienisz samych panewek bez szlifu wału,jeśli da się to zrobić.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Motor Show Awards 2016 zostały przyznane
    Już po raz trzeci rozstrzygnięty został konkurs, w którego kapitule zasiadają znamienici polscy dziennikarze motoryzacyjni. Konkurs dość specyficzny, bo jedynym kryterium wyłonienia nagrody jest subiektywne spojrzenie, ...

06 Gru 2015, 17:01

Jeden z mechaników proponował wymianę samych panewek na nominały czy jakoś tak bez szlifu itd...
anonymous21
Nowicjusz

06 Gru 2015, 18:07

Bez oglądania wału i chce wymienić same panewki, bez dochodzenia co było przyczyną a ile ma kosztować ta wymiana ?
Oczywiście gwarancji nie daje, ten "mechanik" powinien z mamą robić kompoty a nie w silnikach grzebać.
andrzej_124
Stały forumowicz

06 Gru 2015, 20:39

Koło 700zl ze wszystkim w tym holowanie auta jakieś 7km.
anonymous21
Nowicjusz