Data produkcji auta w dowodzie rejestracyjnym

17 Kwi 2008, 21:35

Mam pewien problem. Posiadam VW LT 28 hmmm rzecz wygląda nastepująco Karoseria jest z roku 1995 natomiast silnik jest z roku 1978, w starym dowodzie był jeszcze nr silnika dlatego rocznik był wpisany 78 ale była notka, że odbudowa 1995. Teraz, silnik jest już częścią zamienną i nie pisze się numeru w dowodzie, ale u mnie w polu DATA PRODUKCJI zostało 1978 czyli data silnika. W zasadzie nie przeszkadzałoby mi to, ale problemy zaczęły się niedawno, z ubezpieczeniem, kiedy w ubezpieczalni zażyczyli sobie 3000zł za OC!! pytali czy ma żółte tablice itp. Nie wiem co mam w tym momencie zrobić. Myslałem że może podjechac do VW (ale ogólnie wstyd za tkim autem) żeby napisali zaświadczenie ze produkcja 1995 (po VIN) i z tym do urzędu kominikacyjnego zeby poprawili dowód.

Czy może ktoś dac mi jakąś radę? Pozdrawiam.
roszej
Nowicjusz

18 Kwi 2008, 09:15

W dowodzie rejestracyjnym nie ma takiego pola jak "data produkcji samochodu" - jest data pierwszej rejestracji(rubryka B),data ważności dowodu rejestracyjnego,jezeli taka występuje(rubryka H) oraz data wydania dowodu rejestracyjnego(rubryka I).Natomiast data produkcji samochodu jest w numerze VIN.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Kwi 2008, 09:38

właśnie patrze w dowód rejestracyjny i widze:
ROK PRODUKCJI
1978
roszej
Nowicjusz

18 Kwi 2008, 19:39

W tym układzie masz stary dowód rejestracyjny.W nowym dowodzie nie ma takiego pola.Wymień dowód i po kłopocie.A stary powiedz,że np. wyprałeś ze spodniami w pralce i się rozmókł.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

19 Kwi 2008, 01:05

mam nowy dowód, rozkładany i widnieje jak byk data produkcji... :)
roszej
Nowicjusz

19 Kwi 2008, 10:52

No to chyba znowu zmienili wzory dowodów rejestracyjnych.Ja rejestrowałem niecały miesiąc temu autko i nie ma w tym dowodzie daty produkcji samochodu.Zresztą wogóle nie ma nic napisane,co w jakich tabelkach jest.Tabelki są tylko z literowym kodem od A do S.Objeśnienia trzeba sobie poszukać.
Ale wracajac do tematu - skoro tak,to najlepiej będzie jak pójdziesz z tym dowodem rejestracyjnym do WK i powiesz,w czym problem.Ze zmianą daty produkcji nie powinno być problemu,ponieważ jest ona zawarta w numerze VIN.I myślę,że tam cię pokierują na dobrą droge.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 zdobywa cztery nagrody - Euro NCAP advanced
    Konsorcjum Euro NCAP uhonorowało Audi A3 czterema tytułami "Euro NCAP advanced". Wyróżnienia te przyznawane są za innowacyjne systemy zapobiegające wypadkom, których skuteczność wykracza poza standardy bezpieczeństwa ...
    Jak często kierowca powinien badać wzrok?
    Jak często kierowcy badają wzrok? Zwykle, gdy ubiegają się o prawo jazdy. Później, jeśli na tym etapie nie stwierdzono wady wzroku, nie mają już takiego obowiązku i mogą bagatelizować nieostrość widzenia. Kierowcy ...