Diesel Gate - na wizerunek marki VW w Polsce

18 Sty 2017, 00:09

Cześć,

Jestem studentem Uniwersytetu Ekonomicznego i przygotowuję pracę na temat wpływu "Diesel Gate" na wizerunek marki VW w Polsce. Staram się o jak najbardziej zróżnicowaną próbę statystyczną, stąd moja prośba do Was o wypełnienie krótkiej ankiety na ww temat pod tym linkiem:

https://goo.gl/forms/01TVozdsJYETzGyR2

Będę wdzięczny za każdą udzieloną odpowiedź :ok:

Z góry dzięki za pomoc ! :)
fixaro
Obserwowany

Auto: Nie mam

30 Lis 2017, 20:11

Co to jest VW ?
To ta marka co kantowała pół świata i kombinowała przekręty z normami spalin w Dieslach podczas badań? :mrgreen: :mrgreen:

Jak dla mnie to... VW zdechło właśnie wtedy.
Nigdy auta od VAGa! Nigdy!
speedyrider
Początkujący

Zdjęcia: 5
Miejscowość: Łomianki
Prawo jazdy: 19 07 1985
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Taczka
Paliwo: Inne
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

30 Lis 2017, 21:24

U nas, wizerunek marki popsuły raczej wpadki silnikowe i testowanie aut na klientach. Polacy(masowo usuwający dpf-y) diesel gate mają w głębokim poważaniu, pomijając kilku cwaniaków pragnących wyciągnąć trochę kasy od VAG-a
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

03 Gru 2017, 08:10

Czyli chcesz powiedzieć że japońce, koreańcy i jeszcze kilku innych którzy chcą odszkodowań od Vaga to cwaniaki? :o :shock:
Przecież na przekręcie niemca pół świata staciło więc co w tym złego że za Vaga w sądach się wzieli? A flotówki które musiały uwzględniać normy spalin w papierach by zyskać tańsze oc to też cwaniaki? Że zmuszeni byli wybierać VW zamiast KIA bo normy za wysokie ten drugi miał?
Mi osobiście niemiecka korporacja pokazała co potrafi i więcej mi nie trzeba. Passat 2.0 TDI i pekające głowice + bardzo bardzo mocno nie żywotna reszta silników Diesla + fałszowanie papierów. Miną długie lata zanim VAG odzyska moje zaufanie sprzed lat a wierz mi na słowo - miałem lata temu ot by Passaty B3/B4 i baaaaardzo mocno je chwaliłem.
speedyrider
Początkujący

03 Gru 2017, 08:34

speedyrider napisał(a):Czyli chcesz powiedzieć że japońce, koreańcy i jeszcze kilku innych którzy chcą odszkodowań od Vaga to cwaniaki?

Poczytaj sobie różne fora z tamtego okresu, jak Polacy masowo zastanawiali się za ile będzie można kupić wycofane z amerykańskiego rynku auta. Temat jest o wizerunku marki u nas(a nie w Korei, Japonii, czy jeszcze innych krajach) i moim zdaniem diesel gate w niewielkim stopniu wpłynął na ten wizerunek w Polsce.
Co do zaufania, to Ja również nie mam zamiaru ryzykować zakupu VW, ale z innych powodów niż diesel gate.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

04 Gru 2017, 07:56

No dobra, ale jeśli VAG wymyślił te całą historię z "DieselGate" to czym nas mogą jeszcze w przyszłości zaskoczyć albo czy jest jeszcze coś co jeszcze na świało dzienne nie wyszło?
W moim środowisku mechaników/użytkowników/pasjonatów VW nie istnieje.
Jeszcze 15lat temu 85% znajomych mi ludzi posiadało coś od "niemców". Ludzie potrzebowali wozów do pracy i sie przejechali. Przejechali się na trwałości silników VW, na porąbanych skrzyniach biegów w Audi/BMW oraz na blacharce od Mercedesa. Ruda Sprintery jadła pełnymi "ustami". Młode busy za ciężką jak dla Polaków kasę znikały z ulic w masowym tempie. Kto by pomyślał że 10 letni Mercedes może w całości nie miec nadkol i progów.
A zjedzone W210? A masowo rdzewiejące W203?
Samochody z rajchu z lat 1999-2003 to była istna katastrofa.
Na dzień dzisiejszy praktycznie rzecz biorąc lekkim palcem wskazując - 90% moich znajomych nie posiada nic z grupy VAG. I wiesz co? Ludzie mają Kia, Hyundai, mają też Fordy a nawet Mazdy i bardzo bardzo mocno sobie chwalą. Natomiast moja galeria domowa składająca się z meśków także się skonczy ale to z powodu o którym właśnie wspomniałeś czyli innego powodu. Nie chcę upolityczniać wątku i powiem tylko tyle że od następnych moich samochodów skończy się dorabianie gospodarki która "rąbie" polaków po portfelach i jeszcze się panoszy w całym Eurolandzie chcąc wszystkimi rządzić. Bosch stał się dziadostwem, jakość Siemensa szlag trafił, Mercedesy się skończyły zatem należy uznać że koledzy zza Odry zaczęli wciskać nam chińską jakość za europejską kasę. Normalny i kumaty człowiek nie powinien na to pozwalać bo z torbami pójdzie.

Na wstępie pytałem czy VAG nas jeszcze czymś zaskoczy...
Mało ludzie wie że wyniki sprzedaży są łatwiejsze do fałszowania jak jakas praktyczna elektronika w autach. VAG moim zdaniem jest teraz zajety właśnie tymi wynikami sprzedaży. Aż dziwne że po aferze w 2015r wyniki sprzedaży za pierwszy kwartał 2016 wskazuja na +1,5% w ogólnym światowym rynku. A czemu dziwne? Bo czytając neta mozna łatwo wywnioskować że ludzie mówią co innego a VAG co innego.
Gdzie by nie zerknąć to każdy mówi: mam VW ale następna będzie Toyota czy coś w ten deseń. Wydaje mi się że VAG naprawdę fałszuje wyniki sprzedaży i ściemnia by nie wyszło że jednak po pupsku dostał.
VAG mówi że od I.2016 do VI.2016 sprzedał lekko ponad 5 mln. samochodów na całym świecie i że mogą być spokojni.
A o to raport Toyota Polska:
W pierwszym kwartale 2016 salony opuściło 71 749 samochodów hybrydowych Toyoty i Lexusa (wzrost o +38%).
A tutaj Hyundai Polska:
W minionym roku Hyundai odnotował najwyższą na rynku polskim sprzedaż roczną, która wyniosła 18 003 samochody i jest to najlepszy jak dotąd wynik.
A teraz KIA:
Rekord Kia w Polsce
Marka Kia ma za sobą kolejny udany rok i zanotowała rekordowy wynik sprzedaży w Polsce. W ciągu 12 miesięcy do dealerów i klientów nad Wisłą wydanych zostało 20 599 szt. aut ze znaczkiem Kia na masce, co oznacza kontynuację trendu wzrostowego odnotowanego w latach poprzednich i wzrost o 9% w porównaniu do roku 2015.
speedyrider
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowa Szkoła Bezpieczeństwa
    Jazda w zimowych warunkach wymaga od kierowcy większych umiejętności, a także odpowiedniego wyposażenia samochodu w opony, które zapewnią maksymalną możliwą przyczepność. Od kilku lat toczy się dyskusja, czy warto ...