Dławienie się silnika i trzęsienie

03 Sty 2017, 20:01

Witam, przeszukałem forum, ale wszędzie jest opisana sytuacja inna niż moja, ludzie maja problem z obrotami ponad 3000. A mianowicie Wymieniałem wahacze, odkręciłem też sanki pod silnikiem więc silnik się obniżył, wszystko skręciłem i przejrzałem auto, a następnie pojechałem na jazdę próbną, zawieszenie pracuje bardzo dobrze, jednak problem tkwi w mocy, a mianowicie od razu zauważyłem, że turbina nie pracuje na pełnych obrotach od tych 1800obr/min tak jak to miało zwyczaj przed tą wymianą wahaczy, nie ma przyrostu mocy, auto wolno się zbiera. Następnego dnia zauważyłem, że auto się dławi przy obrotach 1800-2200/min, głównie na niskich biegach. Dodatkowo silnik trzęsie całą budą w przedziale tych obrotów kiedy auto stoi w miejscu zarównona luzie jak i na sprzęgle i biegu, moje pytanie jest do osób, które są obeznane w temacie, co może być przyczyną? Możliwe, że coś źle się ustawiło przy skręcaniu sanek? Wyczytałem, że przyczyn może być bardzo wiele, ale od czego zacząć? :|
tyskacz
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 02 2010
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: bmw 318d e46
Silnik: 1.8D 116
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

06 Sty 2017, 21:53

tyskacz napisał(a):Dodatkowo silnik trzęsie całą budą w przedziale tych obrotów kiedy auto stoi w miejscu zarównona luzie jak i na sprzęgle i biegu, moje pytanie jest do osób, które są obeznane w temacie, co może być przyczyną?
Przyczyn może być kilka, najpierw podaj jaki masz dokładnie silnik i jaki to samochód.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    BMW Concept X6 2007
    BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...