Duże spalanie gazu w 1,6 eco

22 Wrz 2010, 21:38

Witam
W mojej atrze 1,6 eco 75km zauważyłem że dużo spala a nawet bardzo dużo. Zatankowałem do pełna (zbiornik 40) i przejechałem 310 km na gazie a jezdziłem można poweidziec cyklem mieszanym bo czesto z wsi do wsi rzadziej po miescie. Prawie wogóle nie "żyłowałem" auta. Biegi zmieniałem średnio przy obrotach 2-2,5. Jeździłem średnio po 15-20km. Rzadziej sie trafiały większe wypady. Nie jeździłem nim codziennie bo za nim wyjedzilem cały bak to trwało to jakieś 2,5 tygodnia.
Moje pytanie dlaczego tyle pali przecież to wychodzi jakies 13l/100km. Jak kupowałem auto to babka mowila ze w trasie 8l spali więc przy moim stylu jazdy czyli mieszanym powinien spalic gdzies 10l.
Moje sugestie są takie:
Czy gaz da rade napompowac do baku na full bo np ropy w moim drugim aucie nie da rady bo dystrybutor na stacji mi sie wylaczy a licznik pokaze jakies 80% baku i czy tak samo jest z gazem?
Czy jest możliwe że gaz ucieka? Czy jak włącze zapłon?
Czy przez to że na małe odcinki jeżdże?
Czy żle ustawiona instalacja?
Wiem ze zapewne glupie jest to co pisałem ale nie znam sie na autach z gazem.
Dodam jeszcze że auto ma instalacje sekwencyjna ktora ma rok.
fryc08
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica

22 Wrz 2010, 21:52

Zbiornika gazu nigdy nie zatankujesz do pełna. Ja mam zbiornik 55l a wchodzi mi jakieś 44-46l. Zbiornik ma zamontowany zawór który uniemożliwia zalanie gazu na full. To ze względów bezpieczeństwa.
I nie śmigaj na gazie na zimnym silniku bo wtedy zamiast w postaci lotnej podawany jest do silnika gaz w postaci cieczy a to nie wpływa na silnik dobrze i zwiękrza zużycie gazu.
Gdyby gaz się ulatniał to napewno byś to poczuł.
Jeśli się nie znasz to nie próbuj niczego sam robić przy instalacji. No chyba, że chcesz się trochę rozerwać :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995