Opony z rantem ochronnym

19 Maj 2025, 18:49

Witam,
Fabryczny rozmiar opon do mojego samochodu to 215/55R16.
Według kalkulatora, dopuszczalne średnice felg to od 6 do 7,5 cali przy czym zalecana średnica to 7 cali.
Czy te szerokości będą poprawne dla opon z rantem ochronnym?
Czy mogę założyć taką oponę z rantem ochronnym na felgę 6,5J? Czy będzie to dobrze wyglądać i czy nie będzie zbyt bardzo wybrzuszona na rantach?
szymon0147
Obserwowany

20 Maj 2025, 23:18

Im wyższy profil opony tym trudniej o tant ochronny felgi i trzeba naprawdę dobrze sprawdzą oznaczenia opon czy taki rant posiadają. Co do samego pytania
szymon0147 napisał(a):Czy mogę założyć taką oponę z rantem ochronnym na felgę 6,5J?
To tak jeżeli rozmiar felgi jest odpowiedni do rozmiaru opony.
szymon0147 napisał(a):Czy będzie to dobrze wyglądać i czy nie będzie zbyt bardzo wybrzuszona na rantach?
Moim zdaniem lepiej wygląda opona z rantem ochronnym felgi niż bez niego. Uważam że taka opona zawsze lepiej leży i dużo ładniej to się komponuje razem z felga nie mówiąc już o lepszej ochronie rantu felgi.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Stelvio - SUV-em klasy premium
    Pierwszy SUV w przeszło 100-letniej historii włoskiej marki. W Stelvio przestronność i wymiary samochodu sportowo-użytkowego idealnie harmonizują z cechami charakterystycznymi dla marki. Linia nadwozia odzwierciedla bezkompromisowe ...