Dynamiczne auto - 15tys.

26 Lut 2020, 14:16

Aj no to nic, to sobie daruję alfę. Zresztą diesel chyba słabo będzie się nadawał na jakieś krótkie trasy typu 4/5km, a bardzo często tak jeżdżę, do jakiegoś sklepu czy coś.

Jeszcze o spalanie zapytam, może ktoś ma i akurat się wypowie: ile będą palić wspomniane 1.8t oraz 2.0t z opla?
Delcho
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra J
Silnik: 1.4 turbo
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
0

26 Lut 2020, 14:59

Porównywalne, nie ma co patrzeć na spalanie przy takich silnikach

Poniżej 10 w trasie i powyżej w 10 w mieście :lol:
Wumba
Aktywny

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 30 11 2014
Auto: Audi S3 8l
Silnik: 1.8T 225
Rok produkcji: 2002
0

26 Lut 2020, 18:54

No dobra, a jak ze spalaniem w 1.9jtd np.150km w alfie, bo jakby się coś trafiło to przemyślę. Tylko tak jak wcześniej mówiłem jak diesel będzie się sprawdzał na krótkich trasach typu 5km? Będzie wgl łapał temperaturę?
Delcho
Początkujący

0

26 Lut 2020, 18:58

Nie będzie, nie ma sensu, nie kupisz dobrej 159 za 15k, nic się "nie trafi" bo nikt nie oddaje dobrego auta za bezcen
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
0

26 Lut 2020, 19:51

Delcho napisał(a):No dobra, a jak ze spalaniem w 1.9jtd np.150km w alfie, bo jakby się coś trafiło to przemyślę

Tia przemyśl... tylko najpierw zapytaj ile kosztuje wyeliminowanie rdzy w tym aucie, ile kosztują wahacze, ile kosztują wtryski i ile kosztuje masa pierdół które non stop się psują... typu przewody klimy, cięgna zmiany biegów, czujniki itd. :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

26 Lut 2020, 20:45

Tia przemyśl... tylko najpierw zapytaj ile kosztuje wyeliminowanie rdzy w tym aucie, ile kosztują wahacze, ile kosztują wtryski i ile kosztuje masa pierdół które non stop się psują... typu przewody klimy, cięgna zmiany biegów, czujniki itd.

Nie będzie, nie ma sensu, nie kupisz dobrej 159 za 15k, nic się "nie trafi" bo nikt nie oddaje dobrego auta za bezcen

No dobra, to w takim razie będę szukał opelka albo vaga i tyle :ok:

Tak jak mówiłem, jakby np. trafił się jakiś mocniejszy diesel to sprawdzi się na krótkich dystansach czy wgl odpuścić sobie temat i lepiej kupić benzynę?

Vectra C w polifcie i audi a4 bf też będą oki do 15k?
Delcho
Początkujący

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowe hity pierwszej połowy 2019 roku w Polsce
    Produkujący od 22 lat samochody z napędem hybrydowym, japoński koncern Toyota w tym roku na polskim rynku bierze niemal wszystko. Według danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR, w segmencie aut z napędem spalinowo-elektrycznym, ...

26 Lut 2020, 23:30

Delcho napisał(a):Tak jak mówiłem, jakby np. trafił się jakiś mocniejszy diesel to sprawdzi się na krótkich dystansach czy wgl odpuścić sobie temat i lepiej kupić benzynę?

Jeśli faktycznie jest tak jak mówisz czyli często robisz krótkie odcinki po 4/5km to odpuść diesla.

Delcho napisał(a):Vectra C w polifcie i audi a4 bf też będą oki do 15k?

W Vectrze popatrz na 2.0T 175km choć to rzadki widok na naszych drogach jak i w ogłoszeniach,A4 B6 1.8T budżet tak na styk ale coś się powinno trafić.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

27 Lut 2020, 14:20

Kolego daruj sobie 2.0t od opla. Przerabialem ten silnik w astrze g, h i vectrze. Problemem każdego ecoteca jest branie oleju ale w tych silnikach wyjazd na autostradę kończy się ciągłym dodawaniem :) 1l/1000 przy spokojnej jeździe to norma. Głowica wytrzymuje 100k km A i tak po jej zrobieniu olej dalej tak samo ciągnie. Niestety na tym forum nikt Ci tego nie powie :) aż się dziwię że ten silnik jest wychwalany. Fakt osiągi i spalanie są bdb ale to tyle.

Spalanie astry g 200km - średnia jazda to 10.5/100km ale przy pałowaniu na światłach potrafi 40l pokazać.

1.8t - obecnie mam w superbie. Całkiem spoko silnik, co do awaryjności się nie wypowiem bo mam tylko 130tys przebiegu więc śmiga aż miło. Spalanie na trasie Jelenia Góra - Białystok 8.1l przy 4 osobach i bagazach, jazda bardzo dynamiczna. Ale to pewnie zależy od budy w której ten silnik siedzi bo superb jest lekki w porównaniu np do passata czy a4, a6
Wiercik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 07 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Astra Coupe
Silnik: 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2002
1

27 Lut 2020, 17:26

4-5 km-??? o czym my tu w ogóle rozprawiamy.Ja rowerem robię każdego dnia większe dystanse. Szukasz dynamicznego auta,na co ci"ta dynamika" -?
Naprawdę pomyśl nad dobrym rowerem.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Rok produkcji: 1997
0

27 Lut 2020, 17:59

4-5 km-??? o czym my tu w ogóle rozprawiamy.Ja rowerem robię każdego dnia większe dystanse. Szukasz dynamicznego auta,na co ci"ta dynamika" -? Naprawdę pomyśl nad dobrym rowerem.

Rowerem to sobie można zrobić nawet 50km dziennie, ale na rower zakupów ani dziewczyny nie zabiorę :roll:

Kolego daruj sobie 2.0t od opla. Przerabialem ten silnik w astrze g, h i vectrze. Problemem każdego ecoteca jest branie oleju ale w tych silnikach wyjazd na autostradę kończy się ciągłym dodawaniem 1l/1000 przy spokojnej jeździe to norma. Głowica wytrzymuje 100k km A i tak po jej zrobieniu olej dalej tak samo ciągnie. Niestety na tym forum nikt Ci tego nie powie aż się dziwię że ten silnik jest wychwalany. Fakt osiągi i spalanie są bdb ale to tyle. Spalanie astry g 200km - średnia jazda to 10.5/100km ale przy pałowaniu na światłach potrafi 40l pokazać. 1.8t - obecnie mam w superbie. Całkiem spoko silnik, co do awaryjności się nie wypowiem bo mam tylko 130tys przebiegu więc śmiga aż miło. Spalanie na trasie Jelenia Góra - Białystok 8.1l przy 4 osobach i bagazach, jazda bardzo dynamiczna. Ale to pewnie zależy od budy w której ten silnik siedzi bo superb jest lekki w porównaniu np do passata czy a4, a6

Ojjj, to bardzo niedobrze, że tak piszesz :cry: bo mi się strasznie wybór ogranicza i to jeszcze do vaga :/ Jak jest z braniem oleju w 1.8t? Silniki turbo ponoć biorą trochę oleju, ale 1l/1000km to chyba trochę przesada :naughty:
Odnośnie budy to ja rozważałem audi tt / a3, ewentualnie leon ale nie bardzo mi leży z wyglądu. Z sedanów to chyba tylko audi a4 b6, tyle, że większość z tego co widzę ma 150km, to chyba trochę mało będzie jak na tak duże auto.
Delcho
Początkujący

0

27 Lut 2020, 18:03

Delcho napisał(a):Silniki turbo ponoć biorą trochę oleju, ale 1l/1000km to chyba trochę przesada

Jedno z tłumaczeń fanbojów tsi :mrgreen:
Delcho napisał(a):Z sedanów to chyba tylko audi a4 b6, tyle, że większość z tego co widzę ma 150km, to chyba trochę mało będzie jak na tak duże auto.

Seria tyłka nie urwie. Jest przyjemnie i tyle. Musiałbyś się przejechać :D
szybki
Moderator - Tuning

1

27 Lut 2020, 19:30

No dobra, tylko nastawiać się na szukanie na siłę mocniejszej wersji czy raczej skupić się na stanie, a później sobie podnieść moc z tego 150km na np. 200. Wgl takie silniki będą się czymś różnić? Tzn. Seryjny 200km, a seryjny 150km przerobiony na 200. Co trzeba zrobić w takim silniku i jakie koszty tak mniej więcej.

1.8t będzie brał mniej oleju niż Opel? Bo szczerze to bardziej się na opla nastawiłem, ale jak mają być jakieś problemy to odpuszczę.
Delcho
Początkujący

0

27 Lut 2020, 20:10

Delcho napisał(a):1.8t będzie brał mniej oleju niż Opel?

Zależy w jakim stanie znajdziesz ale śmiem twierdzić że nie :)
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Rok produkcji: 2008
1

27 Lut 2020, 20:28

Zależy w jakim stanie znajdziesz ale śmiem twierdzić że nie :)

No to ja już nie wiem...
Delcho
Początkujący

0

27 Lut 2020, 20:41

Brałbym 1,8t ale w czymś tańszym typu skoda a może seat ...
szybki
Moderator - Tuning

0