E46 318i Zgrzyt i Szuranie przy jeździe na wprost

08 Lip 2021, 11:22

Witam,

Podczas jazdy słychać metaliczne zgrzytanie z tylnej części samochodu wprost proporcjonalne do szybkości auta (Im szybciej jadę tym różnica czasu pomiędzy zgrzytami jest mniejsza) . Zgrzyt również jakby rezonuję na drążku zmiany biegów, jednak sama zmiana biegów nie ma z nim nic wspólnego. Od czasu do czasu słychać taki zgrzyt jakby jakieś metalowe części się zgniatały i brzmi to bardzo niepokojąco, jednak nie zauważyłem żadnej różnicy w prowadzeniu samochodu. Słychać również metaliczne szuranie z tego samego miejsca.
-Podczas gazowania na biegu jałowym nie ma tych objawów,
-Podczas jazdy do tyłu słychać tylko szuranie
-Podczas jazdy do 15km/h nie ma tych objawów
-Objawy słychać na każdym biegu

Ktoś coś wie? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
kamilowski132
Obserwowany

21 Lip 2021, 23:10

A czy z tyłu masz tarcze hamulcowe czy bębny ?

Jeśli z koła dochodzą jakiekolwiek niepokojące dźwięki należy najpierw sprawdzić w jakim stanie jest łożysko.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

21 Lip 2021, 23:27

Cześć,
Mam tarcze hamulcowe, dźwięk na pewno nie dochodzi z kół. Odkryłem jednak, że chodzi o hamulec ręczny. Gdy go lekko podnoszę do góry o jeden ząbek to wszystkie dźwięki są już prawie nie słyszalne ale na pewno nie jest za luźny. Ładnie pod górkę trzyma samochód jak jest zaciągnięty. Koła ostatnio zdejmowałem I wyważałem więc to też na pewno nie to.
kamilowski132
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największe mgły występują w październiku i listopadzie
    Zgodnie z danymi Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej w Polsce notuje się rocznie średnio 54 dni z mgłą, a najwięcej takich dni występuje najczęściej w październiku i listopadzie. Stacjami synoptycznymi, na których ...
    Toyota Harrier – krewniak crossoverów Lexusa
    Nazwa Harrier kojarzy się większości fanów techniki z angielskim samolotem szturmowym, zdolnym do pionowego startu i lądowania. Jest to jednak także nazwa zgrabnego crossovera Toyoty produkowanego na japoński rynek, ...