Egr + kontrolka

26 Mar 2016, 17:55

Hej, czy jesli mam zapchany egr w samochodzie to moge jezdzic? Bedzie wymieniany ale do tego czasu nie mam jak sie poruszac i samochód jest mi niezbedny. Dodam ze ostatnio jak przejechalam kilka km to wystwietlila mi sie kontrolka temperatury, czy to moze byc przez ten egr?
monte4
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 1994
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: WV POLO
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

26 Mar 2016, 21:54

A skąd wiesz, że masz ten zawór zapchany? Kontrolka silnika ci się świeci i pokazał się błąd? Jeżeli tak, to teoretycznie możesz jeździć, tyle tylko, że jak sie świeci wspomniana kontrolka, to silnik przechodzi w tryb awaryjny i nie nalezy go "żyłować" i będzie spalał więcej paliwa niż normalnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

27 Mar 2016, 00:07

Tak kontrolka silnika i potwierdzona i informacja od mechanika ze egr do wymiany. Takze lepiej moze oszczedzic i nie jezdzic nim w ogole jesli ma miec to wplyw na zywotnosc silnika badz inne problemy z samochodem. A moze do czasu wymiany, moge przeczyscic zawory? Czy raczej nie ma to sensu? A jezeli sytuacja zmusi mnie zeby jechac tym samochodem i pojawi mi sie kontrolka temperatury to czy warto zatrzymac sie i przeczekac az temperatura spadnie i zniknie? Czy nie ma duzych konsekwencji, bo wiem ze czasami kontrolki swiruja :)
monte4
Nowicjusz

27 Mar 2016, 10:46

Tak naprawdę to kontrolka temperatury nie ma nic wspólnego z zaworem erg. Jak zaświeci ci się kontrolka temperatury, to co pokazuje ci wskaźnik?
Co do zaworu erg, to można go przeczyścić albo zaślepić. Niestety, u ciebie jest utrudniony dostęp do niego i troszkę trzeba się nagimnastykować, żeby go wyjąć. Ale da się zrobić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

28 Mar 2016, 13:01

kontrolka od temperatury sie w ogole nie podnosi. Wczoraj kontrolka zapalila mi sie po przejechaniu jakis 2km!
monte4
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach Euro NCAP
    Nowa SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach zderzeniowych Euro NCAP. "Bezpieczeństwo jest dla marki ŠKODA priorytetem. Odzwierciedleniem tego jest nasz najnowszy model. Naszym celem było stworzenie samochodu, ...
    Pierwszy hybrydowy SUV na świecie
    22 marca 2005 roku debiutowała Toyota Harrier Hybrid, poza Japonią znana jako Lexus RX 400h – pierwszy na świecie seryjnie produkowany SUV z napędem hybrydowym. W ciągu zaledwie kilku dni amerykańscy dealerzy zebrali ...