ELM327 - nie łączy się z Astrą F 1992r. 1.6 oraz Lanos 1.4

05 Kwi 2010, 14:18

Witam, posiadam samochód Opel Atra F 1.6 1992r. + Lanos 1.4 2003. - zakupiłem interfejs diagnostyczny ELM 327.

[link wygasł]

Zainstalowałem urządzenie (podłączyłem, zainstalowałem sterowniki z dołączonego nośnika CD). Urządzenie zainstalowało się jako COM4, przestawiłem na COM1, zmieniłem ustawienia na zalecane w manualu tj:
[link wygasł]

[link wygasł]

Podłączyłem ELM327 do samochodu, następnie do laptopa, uruchomiłem komputer, przekręciłem kluczyk, uruchomiłem program:
- ScanTool.net for Windows v1.13: dostałem informacje - "Nie można otworzyć portu COM", po kilku próbach komunikat "Brak połączenia z interfejsem"
- ScanMaster-ELM DEMO - w logu niby coś robił, ale na koniec i tak "Rozłączono" - ELM sprawdzałem jeszcze na Astrze F 1992 1.6 i też nie działa
[link wygasł]
- PCMSCAN DEMO - nie mógł się połączyć
- OBD II Logger - j/w
- WOBD - j/w
Na 2 samochodach nie mogłem się podłączyć. Przy próbie nawiązania połączenia mruga zielona dioda na ELM oraz lampka w samochodzie.

To co robiłem:
- zmiana portów na COM1, COM2, COM3, COM4
- zmiana czasu opóźnienia z 16 na 1 (msek) w zaawansowanych ustawieniach
- reinstalacja sterowników oraz programów diagnostycznych
- sprawdzałem na wszystkich gniazdach USB

System Windows XP SP3. Jakiś pomysł ?
ThomyG
Nowicjusz
 
Posty: 1
Miejscowość: Warszawa
  • 05 Kwi 2010, 15:50

    http://forum.vectraklub.pl/index.php/to ... ny-elm327/
    Tu jest toś napisane na temat tego sprzętu.
    I problemem moze byc jeszcze SP3- ale nie koniecznie
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika
     
    Posty: 1427
    Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

    06 Kwi 2010, 19:37

    Powiem tak, skoro kabel jest pod usb, to po jaką cholerę zmieniać to na com1? com1 jest to port rs232, tak samo jak com2, com3 i 4 sa to wirtualne porty rs232. Moim zdaniem powinieneś zainstalować od nowa, i w programie diagnostycznym, w ustawieniach wybrać usb0001, prawdopodobnie pod takim portem to będziesz miał. I powinno Ci śmigać... Ja bardziej siedzę w komputerach niż samochodach, więc coś niecoś wiem. I ja na pewno bym tak zrobił w pierwszej kolejności, nie patrzył na to co ludzie piszą w manualach. Możesz mi też dać screena z rozwiniętą listą portów w ustawieniach programu, i powiem Ci co wybrać, oczywiście po poprawnie zainstalowanym sterowniku do kabla.
    michal2409
    Początkujący
     
    Posty: 55
    Miejscowość: Mniów (k. Kielc)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

    Jak i gdzie kupić części do samochodu?
    Każdy kierowca, niezależnie od tego, jakiego auta jest właścicielem, staje przed koniecznością zakupu nowych części do samochodu. Zazwyczaj jest to wynik normalnej eksploatacji części, a czasem jest to wymuszone przez kolizję ...
    Schyłek ery diesla to już tylko kwestia czasu
    Może się wydawać, że blisko połowa samochodów użytkowanych przez Polaków to auta z silnikiem Diesla. Ich liczba jest jednak niższa niż sądzi wielu zmotoryzowanych – a co więcej, systematycznie spada. Samochody ...

  •