Ewidencja przebiegu pojazdów

23 Cze 2014, 14:13

Czy ktoś z Was może z tego korzystał? I nie chodzi mi o takie programy, gdzie trzeba wszystko wypełniać, tylko że sam system automatycznie wszystko wylicza? Bo jeżeli samochód jest tylko i wyłącznie służbowo, to można odliczać 100% VAT, ale jeżeli dobrze rozumiem, to jeśli jest choć trochę prywatnie, jeden przejazd nawet, to 0% VAT i 50% dopiero w przyszłym roku? Czy tak? To trzeba mieć oddzielny samochód na dojeżdżanie do pracy... Znacie jakieś ewidencje przebiegu pojazdów?
Schumi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 08 2004
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Seat Ibiza
Rok produkcji: 2007

17 Lis 2014, 13:37

Co do wyliczania VAT-u, to nie wiem czy jest taki program który rozlicza VAT od kosztów eksploatacji samochodu. Do rozliczania kilometrówki (ewidencja przebiegu i kosztów eksploatacji pojazdu) bezproblemowo i bezpłatnie (online) można to zrobić na przebieg24.pl. Z tych co sprawdzałam ten jest chyba najbardziej intuicyjny w obsłudze, nie ma reklam i liczy automatycznie to co jest potrzebne, żeby było zgodnie z przepisami. Sama korzystam już prawie rok i jestem zadowolona. Są też inne, ściągasz i instalujesz u siebie, znajdziesz w google. Ja osobiście wolę online, można dać dostęp księgowej i sama sobie to drukuje u siebie, jak mi rozlicza miesiąc. Nie muszę być na miejscu żeby się rozliczyć, wygoda :).
Pozdrawiam Emi.
Emily38
Obserwowany

Auto: Honda Civic

30 Wrz 2015, 13:18

Uuu, trochę mnie nie było na forum, ale jako że od jakiegoś czasu mamy nowy program do ewidencji pojazdów, to postanowiłem ten wątek odkopać. W końcu w firmie wzięliśmy lokalizację z ewidencją przebiegu pojazdów od ikola. Długo się zastanawialiśmy, sprawdzaliśmy różne umowy, ale tu w sumie zwyciężyły dwa proste fakty - że tanio i bez umowy na rok czy dłużej. Kiedy się chce można przestać korzystać z ich lokalizacji. Jak narazie księgowe są zadowolone z tych ewidencji, które dostają - nie mają za dużo pracy :)
Schumi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 08 2004
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Seat Ibiza
Rok produkcji: 2007