Falujące obroty po ssaniu VW Polo 9N 1.4 2006

21 Cze 2021, 20:37

Witam,

Mam problem z autem. Po uruchomieniu wszystko działa w porządku przez jakieś 20 sekund. Po ssaniu zaczynają falować obroty. Nie mam już pojęcia w czym może być problem, rozkładam ręce. Byłem u dwóch mechaników, również nie wiedzą co się dzieje. Dodam, że po odkręceniu korka wlewu oleju wszystko jest stabilne i tak jak powinno być... Może to coś z przepustnicą?

P.S: wcześniej były podejrzenia, że to uszczelka pod głowicą bądź sama głowica bo również wzrastał poziom płynu chłodniczego oraz się pienił. Głowica została zregenerowana (bo i tak już tego wymagała, ciśnienie na drugim cylindrze było o połowę mniejsze niż powinno, wymienione pierścienie, etc.).

Macie jakieś pomysły?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
pkom98
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Polo IV
Silnik: 1.4 BKY
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • 21 Cze 2021, 21:16

pkom98 napisał(a):Dodam, że po odkręceniu korka wlewu oleju wszystko jest stabilne i tak jak powinno być... Może to coś z przepustnicą?
    A może z zaworem odmy . Nie piszesz jaki kod silnika . Ze względu na mnogość konstrukcji w tym roczniku napisanie polo 1,4 2006 nie wiele mówi i nic konkretnego nie da się powiedzieć.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi

21 Cze 2021, 22:13

Kod silnika: BKY. Faktycznie nie dopisałem. Dodam jeszcze, że wymieniałem zawór odpowietrzający zbiornik paliwa (odmy), bez polepszenia.
    pkom98
    Nowicjusz

21 Cze 2021, 22:47

pkom98 napisał(a):że wymieniałem zawór odpowietrzający zbiornik paliwa (odmy)
    Zawór EVAP nie ma nic wspólnego z odmą . Błędy w sterowniku silnika są jakie ? Tylko że nie pisz mi tutaj że odczytane jakimś tam elmem po obd2 .Czytaj dedykowanym programem VAG.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi

21 Cze 2021, 23:07

Byłem u mechanika specjalnie na diagnostykę, bo u mnie jak na innych komputerach brak błędów - u mechanika również. Już nie mam pojęcia ani punktu zaczepienia o co może chodzić.
    pkom98
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
      Roomster i Fabia odświeżone modele SKODY
      Wprowadzając Nową Octavię, SKODA nie zapomina także o Roomsterze i Fabii. Te dwa modele otrzymały właśnie nowe logo marki oraz kilka dodatkowych modyfikacji. Wraz z wprowadzaniem innowacyjnego języka stylistycznego, SKODA ...