Fiat CC700 Problem z zapaleniem samochodu POMÓŻCIE

28 Gru 2007, 22:54

witam :)
od pewnego czasu mam problem z odpaleniem mojego autka chodzi dokładnie o to że gdy kluczyk mam w stacyjce i chce zapalić samochód to auto wogóle nie reaguje na przekręcenie klucza Jest cisza nic nie działa nic się nie dzieje.
Niewiem co jest grane Co mogło się popsuć :cry:
Prosze Pomóżcie mi jeśli możecie
Aga20
Nowicjusz

Miejscowość: Chorzów
  • 28 Gru 2007, 23:36

A czy zaświecają się kontrolki od akumulatora,oleju itp?Jezeli nie,to albo jest rozładowany akumulator,albo sa luxne klemy,albo jest uszkodzony obwód do stacyjki,albo jest uszkodzona sama stacyjka.Natomiast jeżeli kontrolki się zaswiecają,a nie kręci rozrusznik to problem jest po stronie rozruchu - od stacyjki począwszy,na samym rozruszniku skończywszy.
    Chyba,że masz jakies zabezpieczenie,to w pierwszej kolejności nalezy je sprawdzić.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

29 Gru 2007, 00:09

Tak kontrolki mi się świecą po przekręceniu stacyjki, akumulator byl ostatnio ładowany wiec jest oki. w takim razie chyba ten rozrusznik bedzie do wymiany. :? Już sama niewiem :cry:
    Aga20
    Nowicjusz

29 Gru 2007, 00:23

Sprawdż czy żaden przewód nie spadł z rozrusznika. Czy jeśli przekręcisz kluczyk słychać jakieś stuknięcie?
    Jeśli przewody są na swoim miejscu i nie są ponadpalane to trzeba sprawdzić bendix i szczotki.
    Golf IV GTI 1.8 TURBO
    Nissan Terrano II 2.7 TDI
    BMW 328
    Bolo1989
    Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

29 Gru 2007, 00:36

Jeżeli jest cisza i nic nie słychać,a kontrolki się zaświecają,to albo są wypalone styki rozruchu w stacyjce,albo jest uszkodzony przewód od stacyjki do włącznika elektromagnetycznego(to takie coś na rozruszniku),albo ten przewód poprostu wypadł ze styku na tym właczniku,co jest bardzo prawdopodobne.Jezeli przewód się trzyma,to musisz go wypiąć i sprawdzić czy pojawia się na nim napięcie podczas przekręcania stacyjki w pozycję rozruchu.Jezeli napięcie jest,to problem jest w samym włączniku elektromagnetycznym.Jezeli go nie ma,to albo stacyjka albo sam przewód są uszkodzone.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

29 Gru 2007, 14:32

Dzięki wam za pomoc :) Kabel przy rozruszniku sie poluzował i dlatego wogóle autko nie działało. Teraz już jest okeY :D Auto naprawione
    Aga20
    Nowicjusz

29 Gru 2007, 21:51

Nie taki diabeł straszny. Niby taki mały kabelek a ile potrafi nabroić:-)
    Golf IV GTI 1.8 TURBO
    Nissan Terrano II 2.7 TDI
    BMW 328
    Bolo1989
    Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

29 Gru 2007, 22:47

nie jeden nie uczciwy mechanik by na takiej blachostce umial niezle zarobic
    artekk
    Początkujący

Miejscowość: k-kozle