Fiat Multipla - przeniesienie napędy - problem.

16 Paź 2008, 01:15

Witam!
Mam problem z przeniesieniem napędu. Czy może wypaść ze skrzyni biegów półośka. W moim aucie (Fiat Multipla 1.6) jest objaw taki:
- podczas skrętu kierownicą (obojętnie w którą stronę) "tyrkocze"
- a później nie można ruszyć nawet przy wyprostowanych kołach, przy zmianie biegu np. z 1 na wsteczny "załapie" bieg,
- nie było syndromów zużycia przegubu, wcześniej nigdy nie "tyrkotało" podczas skręcania.
- czy jest półośka zabezpieczona przed wypadnięciem ze skrzyni biegów,
- a może schrznił coś mechanik podczas wymiany sprzęgła (kiedyś, a zaraz po wymianie sprzęgła zdarzyło ni się - lecz w garażu wypadnięcie półośki ze skrzyni biegów, wtedy ją włożyłem we właściwe miejsce i było OK. Tym razem żona jechała autem i zaczęło "furkotać" na skrzyżowaniu pod kątem 90 st. i wydaje mi się że wypadła półoś ze skrzyni, czy jest to możliwe?

DZIĘKI ZA ODPOWIEDZI
POZDRAWIM
Voytheck
Nowicjusz

• 16 Paź 2008, 14:30

Półosie nie powinny wypadać ze skrzyn - jej wypadnięcie ogranicza np. piasta jak i wile innych elementów od strony koła.Może te półosie są za krótkie?Sprawdz przy okazji,czy zęby na tej półośce nie są zeszlifowane.Warto też spojrzeć do skrzyni biegów,czy ta półoś nie zeszlifowała zębów w skrzyni.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

16 Paź 2008, 21:36

na półosi powinien znajdowac sie pierscien zabezpieczajac przed wypadaniem jej ze skrzyni sprawdz moze pęk albo spad przy wkładanu połoski do skrzyni
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bolid R.S.17 Renault Sport Formula One Team
      Zespół Renault Sport Formula One zaprosił do Londynu przedstawicieli międzynarodowych mediów i swoich partnerów na premierę bolidu R.S.17, w którym kierowcy zespołu będą ścigać się w nadchodzącym ...