Fiat Stilo 1.4 czy honda Civic VII 1.4 który wybrac?

31 Paź 2010, 12:45

Witam
Wacham sie pomiędzy dwoma autkami jedno chciałbym kupić w najbliższym czasie. Pierwszy to Fiat Stilo 1.4 , 95KM rocznik 2002/2003 oraz Honda Civic VII 1.4 , 90 KM rocznik 2002/2003 czy jakis uzytkownik jeździł tymi dwoma autami i potrafi podać swoje spostrzeżenia...
Auto będę używał głównie do jazdy po mieście ok 50 km dziennie sporadycznie województwo, docelowo w aucie znajdzie sie instalacja gazowa...
Jakie sa argumenty sprawdzone za tymi dwoma modelami inne niz Fiat to Fiat a Honda to Honda.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
amol
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

31 Paź 2010, 12:58

Stilo jeździłem zarówno tym 1.2 80KM jak i 1.4 95KM, oba z gazem. 1.2 80KM zrobiłem kilka tysięcy kilometrów i byłem zadowolony - szczerze mówiąc nie widzę za bardzo różnicy w dynamice mięcy 1.2, a 1.4.

Jeśli chodzi o 1.2+gaz to moim zdaniem na miasto idealne - bardzo ekonomiczne auto a i na trasie sobie radzi. Wprawdzie chodzi o elastyczność, a nie V-max, ale dodam że udało mi się go rozpędzić do 190km/h. Z tego co pamiętam to 1.4 ma chyba skrzynie 5-ke, a 1.2 6-tke.

Jeśli chodzi o Civic 1.4 to moim zdaniem chodzi troche lepiej od Stilo z w/w silnikami. Nie jeździłem jednak takim autem z gazem.
k_s
Początkujący

Miejscowość: ----

31 Paź 2010, 13:01

Fiat będzie wygodniejszy (pisze to z własnego doświadczenia). Silniki benzynowe Honda ma zdecydowanie lepsze, za to w Stilo pojecam JTD.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

31 Paź 2010, 17:20

Również jestem za fiatem. Silniki JTD maja bardzo dobrą opinię
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

01 Lis 2010, 09:11

Stilo, to tylko z JTD.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Lis 2010, 09:24

PhantomASA1 napisał(a):Stilo, to tylko z JTD.

Mógłbyś to uzasadnić? Wydaje mi się, że nie ma co porównywać benzyny z turbodieslem - jaki by dobry diesel nie był to zawsze jest więcej podzespołów narażonych na usterki w porównaniu do benzyny. Turbodiesel ma wiele plusów - np. wysoki moment obrotowy, niskie spalanie. Ale jeśli chodzi o podatność na usterki to moim zdaniem benzyna ma przewagę. No chyba, że weźmiemy pod uwagę tzw. traktorki bez turba jak np. 1.9D z Berlinga czy Partnera :)
k_s
Początkujący

Miejscowość: ----
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Summer Cars Party 2013 za nami! / relacja
    W tym roku w drugi weekend września odbyła się VII ecycja największej motoryzacyjnej imprezy Summer Cars Party. Tym razem pierwszy raz w historii SCP mieliśmy dwa dni na odwiedzanie imprezy na lotnisku "Muchowiec" w Katowicach. ...

01 Lis 2010, 10:15

Fajnie fajnie ale napisalem ze umnie pod uwagę brane sa jedynie silniki benzynowe z uwagi montazu instalacji gazowej. Więc JTD stilo raczej nie biorę pod uwagę. Chodzi mi o jak najlepszą ekonomię jazdy (jak najtaniej 100km) w mieście oraz awaryjnośc takich aut 7-8 letnich. Stilo jest naszpikowane elektronika i czy mnie za rok nie zaczną dziać się cyrki..
amol
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

01 Lis 2010, 15:06

Jeśli benzyna to wybór jest oczywisty... HONDA
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML