Fiat Uno 1.4 96r nie chce odpalić!!!!!

19 Kwi 2013, 14:36

Witam, posiadam Fiata Uno 1.4 96r. w samej benzynie. Kupiłem go pod koniec grudnia 2012. W tamtym czasie odpalał normalnie bez problemu, czasami zdarzyło mu sie nie wiadomo z czego ze nie chcial odpalic ale po 1 lub 2 minutach odpalił i normalnie działał. Podkreślam że zdarzało sie to raz na jakis czas. Ale zeby nie miec z tym problemu wymienilem przewody wysokiego napięcia i razem z nimi świece. Problem zdarzałsie nadal ale rzadziej, wczoraj natomiast pogorszyło sie znacznie i nie chciał mi zapalić i przez około pół godz stałem pod moją pracą i hełtałem go jak głupi, ale udalo sie. Dzisiaj z rana odpalił, wyjechałem z garażu, poszłem do mieszkania na 20 min i teraz nie chce odpalic wcale. Przekładalem przewody WN bo mialem inne i nic, sprawdzalismy potem iskre podczas próby zapalenia i niema. Potem sprawdzilimy czy jest prąd z cewki i wyszło na to ze nie ma. Czyżby cewka padła całkowicie?? prosze o odpowiedź, bo nie znam sie zbytnio na tym za bardzo. :(
abson
Nowicjusz

Auto: Fiat Uno
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

19 Kwi 2013, 16:49

Przeczyść styki na akumulatorze, klemy i masę silnika. Cewkę sprawdzisz omomierzem.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

21 Kwi 2013, 13:00

styki i klemy przeczyszczone, nie odpala. Cewke sprawdze w najblizszym czasie u znajomego i dam znac jak sytuacja .
abson
Nowicjusz

22 Kwi 2013, 22:53

hejka, we wtorek czyli jutro ma przyjechać znajomy mechanik i obczaić co i jak. Kazał sprawdzić czy nie ma przebicia na kablach w czasie kręcenia, oczywiście w kompletnej ciemności żeby było widać czy iskrzy, sprawdzilismy przed chwilą i nie ma, ale odchodząc do domu zahełtałem go ostatni raz i zapalił :o ale jak zapalił to ma nie równe obroty, kopci jak nie wiem co, w ciągu 5 minut pracy na wolnych obrotach temp wody bardzo wzrosła a i przy dawaniu gazu niezbyt ma siły i strzela, normalnie całkiem inny samochód niż przed awarią!!! I wydaje mi sie ze dłubiąc dziś przestawiłem zapłon :/
abson
Nowicjusz

23 Kwi 2013, 02:32

Czujnik położenia wału też może być...
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

23 Kwi 2013, 14:52

1. Może być uszkodzony czujnik położenia wału.
2. Sprawdz czy prawidłowo są podłączone przewody WN z jednej i drygiej strony - czy czasami nie pomyliłeś kolejności jak je przekładałeś.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Kwi 2013, 14:41

Juz wszystko działa. Pomyliłem kolejność przewodów jak zdejmowałem je aby przeczyścić palec pod kopułką bo był zaśniedziały. Pali, jeździ bez problemu.
abson
Nowicjusz