26 Cze 2018, 23:56
Cześć. Mam focusa mk2 z 2008r. Silnik 1.8tdci. Generalnie auto dobrze się zbiera i jeździ ok, ale problem jest tylko na niskich obrotach. Auto chodzi dobrze, ale kiedy dodaję gazu, to silnik "pomija" obroty 1000-1200 i od razu wskakuje na 1200. Pedał gazu jest ok, bo przy 1% przepustnicy już wskakuje na 1200 (według komputera). Sprawa jest problematyczna gdyż w czasie jazdy wyraźnie odczuwam nawet bardzo delikatne puszczanie gazu. Wtedy słuchać i czuć szarpnięcie. W czasie jazdy w korku auto lubi zajączkować. Problem jest także przy codziennej jeździe, ponieważ nie można płynnie zmieniać biegów, bo przy puszczaniu sprzegła silnik albo ma 1000obrotów co jest za mało i auto przyhamowuje, albo ponad 1200 co jest za dużo i wtedy brzmi to jak bym nie potrafił zmieniać biegów. Zanim go kupiłem był robiony egr, ale nie wiem co dokładnie. Czy to może być od egr? Może jest wgrana zła mapa silnika (poprzedni właściciel coś wspominał na ten temat, ale sam nie wiedział o czym mówi, wiec ostatecznie też nie wiem). Z góry dziękuję za pomoc.