Ford S-Max problem z DPF

17 Cze 2019, 15:53

Witam. Mam problem z DPF, Ford S-Max 2.0 2007. Zaświecił się check,auto nie straciło mocy. Podjechałem do mechanika podłączył pod komputer i wyskoczyło że zapchany DPF ale nie miał czasu go wypalić kazał na drugi dzień przyjechać. Na drugi dzień jak zapaliłem auto i zacząłem jechać to wyskoczyła usterka silnika i stracił moc. Po podłączeniu do komputera wyskoczyły te błędy co w załączniku, próbował go wypalić przez komputer ale nie da sie, auto w ogóle nie podejmuje próby wypalania filtra. Wie ktoś co to może byc?
peryskop
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 06 2008
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Clio Sport
Silnik: 2.0 16v 180km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

18 Cze 2019, 00:05

Czy próbowali usunąć błędy i dopiero spróbować wypalić filtr DPF?
Jaki masz przebieg? Błąd drugi który masz P242F oznacza zapchanie filtra DPF popiołem, a jego nie wypalisz i tu konieczne jest czyszczenie mechaniczne filtra poza samochodem tzw. regeneracja.

Dobrze by było jeszcze sprawdzić jakie parametry pokazuje czujnik różnicy ciśnień DPF podczas jazdy. trzeba by wykonać jazdę testową z podłączonym interfejsem diagnostycznym.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault EZ-ULTIMO to samochód autonomiczny
    Warszawa posłużyła jako sceneria do dla filmu promocyjnego oraz realizacji sesji zdjęciowej najnowszego samochodu autonomicznego Renault EZ-ULTIMO, oficjalnie pokazanego po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Paryżu. W ...