GOLF III ZAMIANA SILNIKA z 55kW na 65kW

08 Paź 2007, 22:20

Witam! Mam problem! A mianowicie chciałbym zamienić silnik w moim mk3 (pojemność 1800cm3, 55kW, 75KM) na 1800cm3 ale wersję 90 konną bodajże 65kWGT. Jakie przeróbki mnie czekają?(hamulce, sprzęgło, skrzynia,itp) Dodam, że w tej chwili zamontowana jest instalacja gazowa,l czy ona też wymaga wymiany niektórych podzespołów?? Z góry dziekuję za pomoc!
Kuba Golf mk3
Nowicjusz

Miejscowość: Kac Vegas
Prawo jazdy: 24 12 2020
Auto: Eleanor 126p
Silnik: prawie odrzutowy
Paliwo: Hybryda
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1912
  • 09 Paź 2007, 08:55

Trzeba zmodyfikować hamulce,skrzynię,instalację gazową,układ zasilania i jak się nie mylę,ale teraz nie mam 100% pewności,instalację elektryczną.Porywasz się z motyką na słońce... :wink:
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Rok produkcji: 2000

09 Paź 2007, 10:38

Aha, ale to jest ta sama pojemność silnika:/ Mój silnik w tym momencie ma ok 85KM bo mam sportowa strumiennnicę i konkretny tłumik:( Także różnica ok 5 KM ma mnie kosztować połowę samochodu?
    Kuba Golf mk3
    Nowicjusz

09 Paź 2007, 13:40

Bez sensu :cry:
    Lepiej sprzedaj swojego golfa , dodaj kaskę ,która zostanie ci z zaniechania remontu i kup coś takiego :
    [link do oferty na Allegro wygasł]

na pewno bedzie lepiej smigać od twojego golfa po tunningu i co najwazniejsze sie nie narobisz i nie stracisz nerwów. :roll:
    wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
    turbojajko
    Początkujący
    Awatar użytkownika

09 Paź 2007, 15:20

No tak. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest kupno nowego golfa, ale ten GTI kosztuje 6700zł+opłaty 1200zł+ gaz 2000tyś zł=10000 tyś zł trochę za dużo jak dla mnie a za mojego dostane z max 7000 tyś zł i kolejne 2tyś zł muszę dorzucić + kasa przeznaczona na remont silnika(1000zł). zostanę chyba przy remoncie silnika który mnie wyniesie ok 1000zł. A te GTI na dodatek "trochę" więcej pali od mojego. hehe ale dzięki! Pozdrawiam!
    Kuba Golf mk3
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak odróżnić w dieslu pompowtryski od wtryskiwaczy?
      Postaram się wyjaśnić jak w prosty sposób sprawdzić jaki mamy układ zasilania czy są to zwykłe wtryskiwacze czy też pompowtryski. Opiszę tez znane mi zalety i wady takich rozwiązań. Trzeba pamiętać że silniki Silniki ...
      Jak wyprzedzać rowerzystę?
      Wyższe temperatury powietrza sprawiają, że na drogach pojawia się coraz więcej rowerzystów. Dlatego kierowcy powinni przypomnieć sobie, co zrobić, by w bezpieczny sposób dzielić jezdnię z rowerzystami, a przede ...