Golf IV tylne światła

10 Kwi 2012, 15:50

Witam, ni z tego, ni z owego przestały działać tylne światła. To nie żarówka, bo światła stopu działają. Bezpieczniki wymieniłam,choć "stare" dobrze wyglądały.
Gdzie mam pogrzebać, jakie kostki i kabelki postykać, podociskać, żeby zaskoczyło? Wcześniej nie było problemów. Nie uśmiecha mi się jechać do mechanika, który dotknie jakiegoś kabelka i poprosi o 70 pln, wolę naprawić sama:)

Autko jest `99.
MagdalenaS
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 08 04 2004
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

10 Kwi 2012, 16:18

Ogólnie ,to jest tak robione,by do jednego światła był inny bezpiecznik,a do drugiego inny.Bardzo łatwo jest wykucać,które bezpieczniki są odpowiedzialne, za które oświetlenie,zazwyczaj wydruk jest na pokrywie skrzynki bezpiecznikowej.Jeśli nagle, obydwie lampy utraciły energię elektryczną,to sprawdziłbym próbówką czy jest prąd,by wykluczyć winę żarówek ,potem sprawdziłbym samą skrzynkę z bezpiecznikami,czy jest dopływ prądu i wypływ,może coś dziać się w skrzynce z bezpiecznikami.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Kwi 2012, 17:18

OK, idę sprawdzić
Gdyby w międzyczasie pojawiły się jakieś pomysły, będę zobowiązana za podzielenie się nimi:)
MagdalenaS
Nowicjusz

10 Kwi 2012, 20:43

MagdalenaS napisał(a):przestały działać tylne światła

Oprócz stopu w tylnych lampach są jeszcze kierunki,cofania,przeciwmgielne i postojowe.
Które Ci padły?
Brawo za prawidłowe podejście do usterki.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

13 Kwi 2012, 09:15

Skrzynka z bezpiecznikami działa, reaguje.. Gdy włożyłam sprawne bezpieczniki do slotów świateł pozycyjnych, nie pomogło.
Działa światło stop i kierunkowskazy, wstecznego nie sprawdziłam :oops: Nie działają pozycyjne i postojowe. Przestały działać obie strony równolegle, więc zakładam, że to nie żarówki (chyba, że obie padły w tym samym czasie, na co - chyba- jest niskie prawdopodobieństwo?).
Czy jest gdzieś po drodze jakiś kabel, kostka wspólne dla obu stron świateł tylnych?

Przy odpowiedzi byłabym wdzięczna za materiały wspomagające (rysunki, zdjęcia), a jeśli sprawdzenie tego wymaga więcej, niż zdjęcie zaślepki w bagażniku przy światłach, to od razu proszę o pomoc na miejscu (Wwa, Marymont), za butelkę wódki albo co... Nie rozgrzebię go sama, za niski "level skilla" :P
MagdalenaS
Nowicjusz

13 Kwi 2012, 17:48

kant95 napisał(a):
MagdalenaS napisał(a):przestały działać tylne światła

Oprócz stopu w tylnych lampach są jeszcze kierunki,cofania,przeciwmgielne i postojowe.

Dokładnie :wink:

Tak więc, jeśli światła STOP działają to nie znaczy, że żarówki od pozycyjnych są dobre. Zawsze zaczynamy od wymiany żarówek.
Odnośnie samego GOLFA to zmiana żarówki może nie przynieść pożądanego rezultatu, gdyż konieczne może być tzw wzbudzenie obwodu. Aby to zrobić trzeba oczywiście najpierw zmienić właściwą żarówkę potem włączyć zapłon i dopiero światła. Jeśli dalej nie świeci to szukamy bezpieczników.

Sama kontrolka do sprawdzenia napięcia w tym układzie nic nam nie wniesie, ponieważ jeśli żarówka jest przepalona lub nie został wzbudzony obwód po wymianie, to napięcia tam nie będzie.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

13 Kwi 2012, 19:54

Dobra, dobra, pójdę po żarówki :P
MagdalenaS
Nowicjusz

13 Kwi 2012, 21:34

Sprawdź czy na wyciągniętym kluczyku ze stacyjki po włączeniu kierunkowskazu zapalą się postojówki tylko z tej strony w którą włączony jest kierunkowskaz.
Sprawdź bezpieczniki 22 i 23 i czy jest na nich napięcie po włączeniu świateł postojowych.
Jeżeli bezpieczniki są dobre i nie ma na nich napięcia, sprawdź bezpieczniki na akumulatorze.
Wyglądają inaczej (blaszki przykręcone jest ich 5 sztuk) i są pod plastikową osłoną.
Jeżeli wszystko jest OK to sprawdzamy przełącznik świateł wyciągamy go i sprawdzamy napięcia.
-15 kolor przewodu czerwony, stały plus 12V
-13 kolor przewodu szaro-brązowy mamy 12 V po włączeniu postojówek lub lewego kierunku na
wyciągniętym kluczyku
-14 kolor przewodu szaro-fioletowy mamy 12 po włączeniu postojówek lub prawego kierunku.
andrzej_124
Stały forumowicz

21 Cze 2013, 09:34

Wystarczyło wymienić żarówki! :P Zmyliło mnie to, że padły obie jednocześnie. Dziękuję za pomoc, chociaż z rocznym opóźnieniem ;)
MagdalenaS
Nowicjusz

12 Sie 2013, 10:07

Szybki jesteś w odpowiedziach ;) Teraz chociaż wiemy co było powodem, może pomoże to innym kierowcą których już nie zmylą 2 żarówki :lol:
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot

13 Sie 2013, 08:29

Szybka*

Warto patrzeć na nicki ;P
milky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 2010
Auto: Volvo V40 Hatchback
Silnik: T4 180 KM

17 Wrz 2014, 20:11

no dobra panowie to teraz lepsze pytanie, jak dojsc do tego by tylny halogen odpalic ,dodam jeszcze ze u mnie w golfie wymyslili podwójne stop , czyli tam gdzie halogen tylny powinien byc po obu stronach swieci sie stop i tam gdzie stop tez swieci stop ,zapalają sie razem ,który kabel jest od halogena ? zółto szary? i masa brązowy? jesli tak to czemu nie swieci? jak one sie zapalają ? na właczonym silniku pozycja i wyciągam korek w moją strone ? czy na mijania ,u mnie są tez przednie halogeny ale one swiecą ,wiem trudne sam nie umiem dojsc do tego
SebaGT
Obserwowany

Auto: golf
Silnik: 1,9TDI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2002