Honda Civic - gaśnie na zimnym po wysprzęgleniu

19 Lis 2017, 20:03

Witam,

Mam problem z autem
Honda Civic 1.4 1998r 90 KM z instalacją gazową
gaśnie po wysprzęgleniu (np. dojazd do skrzyżowania), gdy silnik jest zimny - szczególnie po nocy, zauważalne jest bardziej gdy wyhamowuje z większej prędkości, wtedy obroty od razu lecą do zera i gaśnie. Czasami chwile jest problem z odpaleniem.

Wyeliminowałem problemy z instalacją gazową, ponieważ na samej benzynie jest to samo (gazownik sprawdzał i nie znalazł żadnych przyczyn).
Auto było dwa razy w warsztacie i mechanik nie potrafi zlokalizować przyczyny. Twierdzi, że przeczyścił przepustnice, palec, kopułkę. Komputer nie wykazuje błędów.

Gdy auto już się rozgrzeje wtedy wszystko jest ok. Jak znowu trochę postoi (2-3h) widać już pierwsze problemy. Po wysprzęgleniu obroty spadają nisko, lecz nie całkowicie do 0 i auto nie gaśnie. Po długim postoju już gaśnie.

Co poradzicie? Od czego teraz zacząć?
Emisco
Obserwowany

Auto: Honda Civic

20 Lis 2017, 15:20

Przygladnij sie aparatowi zaplonowemu,przeczysc palec rozdzielacza,poza tym przewody zaplonowe do sprawdzenia.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

09 Gru 2017, 03:40

Zastosowałem się do powyższych wskazówek + wymienione przewody i świece.

Problem występuje cały czas :(

Dodam jeszcze, że odpalając pierwszy raz po przerwie pali normalnie, obroty ładnie się trzymają a jak zaczynam jazdę to są problemy. Jak już zgaśnie to nie można odpalić ponownie bo od razu gaśnie (trzeba dodawać gazu podczas odpalania wtedy się uda)
Emisco
Obserwowany

Auto: Honda Civic

09 Gru 2017, 04:39

A w jaim stanie jest kupulka i palec rozdzielacza?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

09 Gru 2017, 04:50

Poza tym masz do sprawdzenia silniczek krokowy,modul zaplonowy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

09 Gru 2017, 04:51

I ieszcze aparat zaplonowy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaką markę chłodnicy wybrać?
    Przedziurawiła mi się chłodnica wody i teraz myślę nad wymiana tylko nie wiem na jaką. Jakiej marki zamienić wybrać? Jeśli ktoś by się interesował to chodzi o chłodnice do audi a3 8p 2.0 tdi 16v 103kw 140km.
    VII Eliminacja Wojny Północ-Południe / relacja
    W ubiegłą sobotę odbyła się największa do tej pory eliminacja cyklu Wojna Północ-Południe. Areną zmagań zawodników było katowickie Summer Cars Party, które przez 6 lat swojego istnienia urosło do rangi ...

11 Gru 2017, 17:04

A nowe te kable kupione czy używane? Kopułka moze byc do wymiany a nie tylko do czyszczenia. Trzeba sprawdzic czy nie ma na niej przebić.
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna