Hybryda do miasta? - jak sprawdza się hybryda w mieście, spalanie?

26 Maj 2023, 11:30

Ciekawy temat odnośnie spalania w mieście hybryd różnych marek. Jak wiadomo hybryda najoszczędniej wypada właśnie w ruchu miejskim więc warto dodać w tym temacie kilka przykładów z rzeczywistym spalaniem.

Ja od siebie na początek dodam przejazd odcinka około 10km, start był z silnikiem rozgrzanym przy temperaturze zewnętrznej około 20 stopni z włączoną klimą na 21 stopni, a sam przejazd odbył się z prędkościami do maks. 80 km/h z czego większość poniżej 50km/h. Średnie spalanie z Aurisa TS 1.8 HSD według komputera to 3.2 l/100km Załączam zdjęcie z ustawieniami i widokiem baterii po skończonej jeździe.
Tu mamy średnie spalanie z Warszawy + obwodnica w godzinach szczytu - Toyota Auris TS.
Średnie spalanie hybrydy w ruchu miejskim na dystansie 23,1 km - Toyota Auris TS.
Jak by ktoś chciał sprawdzić jak wygląda spalanie w trasie to można to zrobić przeglądając temat: Hybrydy na trasy? - jak sprawdza się hybryda w trasie, spalanie?

Jeżeli jeździcie hybrydą HEV to piszcie jakie są wasze średnia spalania w ruchu miejskim. Użytkownicy mHEV i PHEV również mogą pisać ale proszę wyraźnie zaznaczyć o jakim rodzaju hybrydy jest dany wpis.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

26 Maj 2023, 13:59

Co prawda nie mam zdjęcia ale ostatnio jazda tylko po mieście (Warszawa) bez obwodnicy, jazda samochodem Hyundai Tucson HEV 1.6 T-GDi o mocy łącznej 230KM i byłem pozytywnie zaskoczony. Spalanie nie przekroczyło 5 litrów na 100km przy w miarę dynamicznej jeździe co na takie auto jest bardzo dobrym wynikiem. Dodatkowo wykończenie i wyciszenie (to akurat sprawdziłem poza miastem) jest tu sporym zaskoczeniem i na pewno dużym plusem. Co ciekawe sam napęd hybrydowy pracuje naprawdę fajnie.

Tak na marginesie. Teraz jak by mi ktoś postawił tego Tucsona i RAV4 oba w hybrydzie to nie wiem co miałbym ostatecznie wybrać bo ten pierwszy zaskoczył mnie mega pozytywnie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaki silnik benzynowy czy diesla wybrać?
    Wybór silnika benzynowego lub diesla zależy od indywidualnych preferencji, potrzeb i budżetu kupującego, a także od rodzaju użytkowania pojazdu. Dlatego warto tu zwrócić uwagę na kilka czynników z reguły ...
    Kupno nowych opon. Wybór sercem czy rozumem?
    Dobre ogumienie to takie, które dzięki swoim parametrom umożliwia właściwe prowadzenie pojazdu oraz zapewnia skróconą drogę hamowania. Jak poznać takie produkty planując jego zakup? Czego unikać? Na co zwrócić ...